Már keresi az ellenzék a budapesti kerületek esélyeseit

Már keresi az ellenzék a budapesti kerületek esélyeseit

Németh Angéla (balra) és Gy. Németh Erzsébet (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a nyilvánosság előtt megy a harc az ellenzéki oldalon a főpolgármester-jelöltségért, a háttérben már javában zajlanak az egyeztetések, informális beszélgetések és puhatolózások a fővárosi kerületek polgármesteri és egyéni képviselői posztjaiért indulókról. Ezek még semmiképpen sem tekinthetők hivatalos tárgyalásoknak, sokkal inkább kezdetleges erőfelmérés zajlik 9 hónappal az őszi önkormányzati választások előtt. A cél – amivel már a múlt áprilisi választáson is próbálkoztak – az egy az egy ellen felállás elérése, vagyis egyetlen ellenzéki kihívó álljon a kormánypárti jelölttel szemben. A Magyar Hang úgy értesült, alapvető szándék van a megállapodásra, de értelemszerűen Budapest „felosztása” vitákat is szül, főként a kisebb pártok lehetőségei kapcsán.

Lapunk információi szerint abban lényegében egyetértés van, hogy a jelenleg is regnáló polgármesterek megint esélyt kapjanak: az MSZP-s Tóth József és Gajda Péter újra rajthoz álljanak Angyalföldön és Kispesten, ismét megméresse magát a Demokratikus Koalícióhoz köthető Németh Angéla Rákospalotán, valamint megpróbáljon újrázni az egykori MSZP-s Szabados Ákos Pesterzsébeten. Valószínűnek tűnik az is, hogy a szocialista Szaniszló Sándor legyen a jelölt Pestszentlőrincen, Kiss László Óbudán, míg a DK-s László Imre versenyezhet Újbuda vezetéséréért, Gy. Németh Erzsébet pedig Rákoskeresztúrért.

Amikor az ellenzéki Fidesz invitálja vitára a civil jelöltet | Magyar Hang

Névtelen fenyegetések, ígéretek és a migránsozás hanyagolása: időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a XV. kerületben.

A belső pesti kerületekben már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Terézvárosban például többen is sorban állnak: a Momentum Soproni Tamást indítaná el, az LMP-nél pedig szóba jöhet helyi önkormányzati képviselőjük, Heltai László. A szomszédos Erzsébetváros polgármesterjelöltjét is a két párt egyike kaphatná, az, amelyik végül enged az előbbi helyen. Ám kérdés, hogy ezt melyikük fogja megtenni. Erzsébetvárosban egyébként felmerülhet esetleges polgármesterjelöltként az LMP-s Moldován László, aki önkormányzati képviselő a kerületben. Ő volt a pártban az elhíresült etikai bizottság vezetője, amely sorra büntette az LMP vezetőit a választások után, vagyis az is felvethet kérdéseket, hogy egyáltalán a sajátjai mennyire támogatnák.

Újra feltalálja-e az ellenzék a politikát? | Magyar Hang

Azt is világossá kellene tenni, melyik párt kiket és hogyan akar képviselni.

Ferencváros helyzete sem a legtisztább. Ott információink szerint felmerült az LMP-t korábban elhagyó Jancsó Andrea neve, ám egykori pártjából többen nem kifejezetten szeretnék ilyen poszton látni. Ott van viszont az egykor még az Együttben politizáló Baranyi Krisztina, bár az kérdés, hogy a pártok politikusai, akiknek eleve nehéz osztozkodni a 23 kerületen, átengednek-e független indulónak egyet. Klasszikus pártjelölt is van a Ferencvárosban, mégpedig az MSZP-s Pál Tibor.

Az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd is kaphat polgármesteri jelöltséget, a legnagyobb esélye erre V. Naszályi Mártának van az I. kerületben.

A Jobbik helyzete egészen speciális. A decemberben kicsúcsosodott ellenzéki tiltakozások közben az már kiderült, hogy még a baloldal is hajlandó velük együttműködni, ráadásul vidéken is zajlanak az egyeztetések. Ugyanakkor Budapesten még a néppártosodott Jobbik népszerűsége is bőven az országos átlaga alatt van. Az MSZP és DK – úgy tudjuk – nem igazán tudja elképzelni, hogy ezek alapján egy jobbikos polgármesterjelölt érdemi kihívója lehetne egy fideszesnek. Más pártokban viszont azzal érveltek, hogy ha a lényegében mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd indíthat valakit kerületvezetőnek, sőt még a főpolgármesteri harcban is benne vannak, akkor a Jobbiknak is járhatna lehetőség.

Egy újabb választási év küszöbén | Magyar Hang

Orbán Viktor már tétet adott az EP-voksolásnak, most az ellenzéken a sor.

A párt egyébként azt fontosnak tartja, hogy egy az egy elleni küzdelmek alakuljanak ki Budapesten is, de az már nem mindegy nekik, hogy ki a jelölt. Lapunk kérdésére egyelőre homályosan csak annyit közöltek, hogy olyan embereket nem szeretnének ismét a hatalom közelébe segíteni, akik már megmutatták 1990 és 2010 között, hogy mit tudnak, vagy inkább mit nem tudnak tenni ezzel a várossal.

Lapunknak többen is azt mondták, hogy nagyon pozitívnak értékelnék, ha március 15-én már megszületne az egyezség mind a polgármesterek, mind a kerületi képviselők neveiről. Addig azt is el kell dönteniük, egyáltalán milyen konstrukcióban tudnak elindulni azok, akik személyével egyetértenek. Kicsi az esély ugyanis arra, hogy bármelyik polgármesterjelölt neve mellett a szavazólapon ott legyen minden párt logója – a DK-tól egészen a Jobbikig –, sokkal életszerűbb, ha egyszerűen csak nem indulnak el a kiválasztott ellen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/4. számában jelent meg, 2019. január 25-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti.