HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kósa Lajos pe...

Kósa Lajos pert nyert az állítólagos nőügyeiről szóló cikk miatt

HIRDETÉS

Jó napja lehet Kósa Lajosnak, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselőjének: a Fidesz korábbi tárca nélküli minisztere ugyanis pert nyert egy, a magánéletét, állítólagos nőügyeit taglaló véleménycikk miatt a helyi vagy.hu hírportállal szemben. 500 ezer forint sérelemdíjat kell számára fizetnie a már több éve nem frissülő oldal kiadójának – derült ki a Debreceni Törvényszék pénteki ítélethirdetésén.

HIRDETÉS

A bíróság szerint a szóba forgó cikk megsértette Kósa emberi méltósághoz, hírnevéhez, becsülethez és a magánélet sérthetetlenségéhez fűződő jogait. Más portálokon megjelent információkra hivatkozva ugyanis a szerző a politikust azzal hozta összefüggésbe, hogy prostituáltak szolgáltatásait vette igénybe, másrészt pedig arra is utalt, hogy Kósa nem igazi férfi. Ám ezeket az állításokat nem sikerült bizonyítani. Az ítéletnek azért van jelentősége, mert a bíróság szerint a publicisztikát, és az abban hivatkozott cikkek tartalmát egységben kell tekinteni. Ezzel, noha a vagy.hu nem tényállításokat fogalmazott meg, híresztelte a hivatkozott cikkek állításait.

A politikus még 2015-ben perelte be a már több éve nem frissülő portál kiadóját. Az eljárás számos érdekességet tartogatott. A politikus ugyanis a vagy.hu kiadójaként a Médiapart Alapítványt perelte be, amelynek kuratóriumi elnöke a volt MSZP-s politikus, Csontos János. Az alapítvány jogi képviselője kezdetben elismerte, hogy az alapítvány adja ki a vagy.hu-t (amely különben impresszumot nem jelentetett meg). Később azonban már ezzel ellentétesen érvelt. Ezt a bíróság rosszhiszemű perlekedésnek minősítette, és pénzbüntetést is kiszabott. Az alperes alapítvány jogi képviselője az első tárgyalási napokon pedig Czeglédi Csaba volt, aki ellen költségvetési csalás miatt emeltek vádat.

Kósa a hírbehozása miatt egyébként ötmillió forintos sérelemdíjat követelt az alapítványtól, végül a bíróság félmillió forintot ítélt meg számára. A kifogásolt cikket nyolc napon belül el kell távolítani a vagy.hu-ról. Az első fokon született ítélet ellen két héten belül fellebbezhet az alapítvány.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,420lájkolóTetszik
2,544követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ottó és a Mezzo

A huszonegyedik század második évtizedében nem léteznek olyan elefántcsonttornyok, amelyekbe tényleg be lehetne zárkózni.

Pacek a csajod