HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld IDEA: Nem tör...

IDEA: Nem törte meg a Fideszt a tiltakozáshullám

HIRDETÉS

Hogyan alakult a pártok támogatottsága a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket követően? Ez volt az IDEA Intézet legfrissebb, hétfőn publikált közvélemény-kutatásának középpontjában. A cég 2019. február 28 – március 4. között, közösségi média alapú kérdőív segítségével, készült felmérésről Böcskei Balázs, az IDEA elemzőjét kérdeztük.

HIRDETÉS

Szerinte a rabszolgatörvény kapcsán a Fidesz-KDNP azért szenvedett minimális népszerűségcsökkenést (a teljes népesség körében 35-ről 31 százalékra esett vissza a kormánypártok népszerűsége, míg a biztos pártválasztók körében a januárihoz képest változatlanul 47 százalék szavazna a kabinetet támogató erőkre.) Böcskei feltételezése szerint ez egyrészt annak köszönhető, hogy az ellenzék azzal számolt, hogy a törvény hatására azonnal jelentős népszerűségcsökkenéssel kell majd szembe néznie a Fidesz-nek. Miközben a túlóratörvény hatása csak jóval később, úgy október tájban fog majd érződni a mindennapokban.

Publicus Intézet: növelte az elégedetlenek táborát a rabszolgatörvény | Magyar Hang

Az elmúlt hónapban drasztikusan, 41 százalékról, 30 százalékra, 11 százalékponttal csökkent azok aránya akik elégedettek a hazánkban zajló folyamatokkal.


Hogy a Jobbik profitált a legjobban a decemberi, januári megmozdulásból az az elemző szerint annak az általánosnak mondható szabálynak köszönhető, hogy a nagyobb kormányellenes demonstrációkból általában a legnagyobb ellenzéki pártok szoktak profitálni. A teljes népesség körében a Jobbik 7-ről 10 százalékra nőt, a biztos pártválasztóknál pedig 16-ról 17 százalékra erősödtek. Böcskei nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz és a Jobbik, valamint a két párt holdudvara között újabban végbemenő egészen bizarr fordulatokban bővelkedő antiszemitizmus-vitának köze lenne az erőviszonyok alakulásában, szerinte ez jóval a választók radarja alatt van, legalábbis nem hoz olyan elmozdulásokat, amiket a Fidesz várna tőle. Az elemző a tekintetben szkeptikus, hogy a Jobbikot sújtó ÁSZ-bírság szerepet játszhatott a párt népszerűségének növekedésében, hiszen ez nemcsak az áldozatiság hanem az esélytelenség látszatát is keltheti a választókban.

Böcskei Balázs a Momentum egy százalékos visszaesést annak tudja be, hogy a tiltakozáshullám elültével a tüntetések egyik legaktívabb szereplője nem tudja a hétköznapokban úgy megmutatni magát, mint a demonstrációk idején. A baloldali blokk stagnálást pedig úgy magyarázta az elemző, hogy úgy tűnik, mintha egyfajta üvegfal lenne a pártok felett. Az MSZP 7, a DK 6 százalékon áll a teljes népesség körében, az LMP 2, a Párbeszéd 1, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékon áll. A biztos pártválasztóknál 10 százalékon van az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 4 százaléka a Momentumot támogatná. A Párbeszédre 2 százalék, az LMP listájára 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 4 százalék voksolna. – Mintha a saját magszavazóin kívül senkit nem tudnának megszólítani ezek a pártok – mondta Böcskei.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,264lájkolóTetszik
1,995követőKövetés
15,218feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek