HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld József Attila...

József Attila-díjat kaphat Takaró Mihály

HIRDETÉS

Takaró Mihály irodalomtörténész, magyartanár is szerepel a József Attila-díjra felterjesztett személyek listáján – értesült a Magyar Hang. Kormányközeli forrásból származó információink szerint Takarót nem valamely szakmai kollégium, hanem személyesen Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere jelölte az elismerésre, amelyet maga ad át március 13-án délelőtt. A kitüntetettek nevét egyébiránt nem hozzák előzetesen nyilvánosságra, a lista csak az elismerések átadásával válik a szélesebb közönség előtt is ismertté.

HIRDETÉS

Takaró irodalomtörténeti műsoraival évek óta szerepel a köztévé kulturális csatornáján, az M5-ön, de az Echo TV-n is gyakran látni. Legutóbb Bayer Zsolt műsorában, a Bayer show-ban szerepelt, ahol kifejtette: az irodalomkritikai háború 1909-től kezdődött, és az írók, költők önfeladásához vezetne, ha betemetnék az árkokat. Az irodalomtörténész rendszeresen tart előadásokat a Fideszhez köthető Polgárok Házában is.

Korábban nagy népszerűségre tett szert a radikális jobboldalon, gyakori vendége volt jobbikos rendezvényeknek. Takaró Mihály szakterülete a két világháború közötti magyar irodalom, Wass Albert, Nyírő József és Tormay Cécile. A Youtube-on közzétett egyik előadásban ugyanakkor megvetően beszélt Petri Györgyről és Spiró Györgyről. 2014-ben, kapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata elismerését, ekkor a sajtó felkapta egy korábbi iskolai kollégájának Facebook-bejegyzését (az eredeti szövegnek nem leltük nyomát, de a Hvg.hu akkori cikke szó szerint idézte), amely szerint Takaró zsidó lapocskának nevezte a Nyugat című folyóiratot, Kertész Imrét nem tekintette magyarnak, és megvetette József Attilát. Az azóta eltelt öt évben Takaró Mihály mindezeket nem cáfolta.

A József Attila-díjat – elvileg – az irodalom területén kiemelkedő alkotói tevékenységgel lehet kiérdemelni. A bronzból készült plakett mellé egymillió forint pénzjutalom és 65 év felett havi 200 ezer forint nyugdíjkiegészítés jár. Az idén 65 éves Takaró Mihály legutóbb tavaly, pedagógusnap alkalmából részesült állami elismerésben. Akkor szintén Kásler Miklóstól vehette át a Németh László-díjat. Az irodalmár 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának elismerését kapta meg és ugyanebben az évben – Németh Szilárd polgármestersége alatt – Csepel díszpolgárává avatták.

Döbrentei Kornél és Dózsa László is a díjazottak között

A radikális jobboldal által szintén nagyra becsült Döbrentei Kornél író, költő is rangos elismerésben részesült: Orbán Viktor kormányfő javaslatára Magyarország Babérkoszorúja díjat vehette át Kásler Miklóstól. Döbrentei 2004-ben tett szert jelentősebb hírnévre, amikor a Tilos Rádióban elhangzott keresztényellenes megnyilvánulások miatt rendezett tüntetésen beszélt. Szavait többen uszítónak tartották, ezért közel százan ki is léptek a Magyar Írószövetségből. (Köztük Parti Nagy Lajos és Nádas Péter.) Az író korábban kifejtette azt is, hogy a Horthy-korszak zsidótörvényei valójában a zsidók érdekeit szolgálták.

Az idei kitüntetettek között van Dózsa László is: a színművész a Magyarország Kiváló Művésze elismerést kapta meg. Dózsa az utóbbi években azzal szerepelt, hogy a Schmidt Mária vezette Terror Háza az ő nevét és születési dátumát írta a Pruck Pál ’56-os hőst ábrázoló fényképekre. A tévedés bár beigazolódott, Dózsáék nem ismerték el, és sértegetni kezdték Pruck családját.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,392lájkolóTetszik
2,006követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek