HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld EP-választás:...

EP-választás: a Publicus szerint fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik, Dobrev is befutó

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A biztos pártválasztók körében 50 százalék fölött áll a Fidesz támogatottsága az Európai Parlamenti választások előtt – derült ki a Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint az MSZP és a Jobbik fej-fej mellett állnak, az LMP támogatottsága azonban alaposan bezuhant.

A Publicus március 13. és 20. között 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatása a pártok támogatottságának alakulását vizsgálta az országgyűlési és az Európai Parlamenti választások esetén.

Az országgyűlési választások esetén, vagyis „ha most vasárnap lennének a választások”, a Fidesz-KDNP a szavazatok 26 százalékát söpörné be, az MSZP-Párbeszéd, illetve a Jobbik támogatottsága egyaránt 11 százalék. Az összes megkérdezett körében végzett felmérés alapján a nagy többség, mintegy 44 százalék bizonytalan.

Az LMP és a DK támogatottsága is 1-1 százalékpontot csökkent, és 1, illetve 2 százalék. Az LMP esetében ez az elmúlt években mért legalacsonyabb érték. A Kétfarkú Kutya párt és a  Mi Hazánk Mozgalom Párt támogatottsága 1-1 százalékpontot növekedett, így 2, illetve 1 százalék. A Momentum támogatottsága nem változott, 2 százalékon áll. Mivel az EP voksolásra egyes pártok mozgósítási képessége eltérő lehet, ezért a május végén esedékes választásra a preferenciákat néhány hónapja külön is mérik – tájékoztatott a Publicus.

Megvan az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listája, saját „bölcsek tanácsát” is létrehoznak | Magyar Hang

A MSZP választmánya jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti (EP-) választási listáját: a negyedik helyen szerepel a Párbeszéd első képviselőjelöltje, Jávor Benedek – jelentették be a pártok vezetői az MTI beszámolója szerint szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

A választáson részvételüket biztosra ígérők aránya hónapról-hónapra folyamatosan csökken, de még így is meglehetősen magas, 46 százalékos. A Fidesz-KDNP, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik EP támogatottsága is egy-egy százalékpontot növekedett, így 29, 11 és 12 százalék. Az LMP EP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 1 százalékon áll. A listavezető bejelentése után a DK EP-támogatottsága egy százalékpontot nőtt, 4 százalékos, és hasonló növekedés és eredmény figyelhető meg a Momentum esetében is.

Indulhat a Momentum az EP-választáson | Magyar Hang

Elhárulni látszanak az adminisztrációs akadályok, így a Momentum indulhat a májusi EP-választáson – számolt be róla az Index. A Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) eddig két fő gondja volt. Az egyik szerint a párt székhelyeként a Múzeum körutat tüntették fel, miközben a hiteles nyilvántartásban még a Rózsa utca szerepelt.

Mivel a biztos EP szavazó pártválasztók körében az Fidesz támogatottsága átlépte az 50 százalékot, és mivel az ellenzék erői várhatóan külön indulnak, ezért jelen kutatás alapján a Fidesz 13, az MSZP és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 EP-mandátumra számíthat – vonja le a végkövetkeztetést közleményében a Publicus.

E szerint az MSZP-ből Tóth Bertalan, Ujhelyi István és Szanyi Tibor jutna be az Európai Parlamentbe, míg a Párbeszéddel közös lista negyedik helyén álló Jávor Benedek lemaradna. A Jobbikból Gyöngyösi Márton, Balczó Zoltán és a párt szóvívője, Jakab Péter kerülne be, a DK-ból Dobrev Klára, a Momentumból pedig Cseh Katalin. Az előbbiekhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a szocialisták elnöke, Tóth Bertalan jelen ismeretek szerint nem megy ki Brüsszelbe, vagyis ha 3 mandátumhoz jut az MSZP-P listája, akkor Jávor Benedek mégis kijut. A Jobbik esetében sem biztos, hogy a lista első három szereplője közül mindenki az EP-be tart, Jakab Péter várhatóan a hazai frakciót erősíti majd a májusi megméretés után is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,751lájkolóTetszik
3,507követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Orbán ellen az erény a legveszélyesebb fegyver” – Magyar Hang-ajánló

Hármas interjú Jeszenszky Gézával, Ungváry Krisztiánnal és Reichert Jánossal. Beszélgetés Fabricius Gáborral és Pardavi Mártával. Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Most már semmi sem állíthatja meg Netanjahut?

Úgy tűnik, semmi, illetve senki sem tarthatja vissza az izraeli miniszterelnököt, hogy Ciszjordánia bizonyos területeit az országhoz csatolja.

Trianon