További felvonók beépítését tervezi a BKV

További felvonók beépítését tervezi a BKV

Utolsó simítások az átadó előtt. Úgy tűnik azonban, akadnak még megoldásra váró feladatok az Árpád hídnál (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

További felvonók beépítését tervezi a BKV – reagált a szervezet lapunk megkeresésére. Azután írtunk a társaságnak, hogy a Közlekedő Tömeg közzétett egy videót arról: az Árpád hídnál 16 percre van szükségük a kerekesszékes utasoknak, hogy az Óbudáról érkező 1-es villamosról átjussanak az Újpest felé tartó metró peronjára. Sok száz métert kerülhetnek a Váci út és a Róbert Károly körút keresztezéséhez, és többször kell leliftezniük az aluljáróba. Pedig az M3-as metró másfél évig tartó lezárása után az utasok számára az egyetlen érdemi változást az állomások akadálymentesítése jelentette volna – írta a Közlekedő Tömeg.

Tizenhat percbe kerül kerekesszékkel átszállni a villamosról a metróra az Árpád hídnál | Magyar Hang

Az M3-as metró másfél évig tartó lezárása után az utasok számára az egyetlen érdemi változást az állomások akadálymentesítése jelentette volna, de Tarlós István ígérete ellenére a gyakorlatban ez sem teljesült.Két olyan állomás is van a megújult északi szakaszon, ahol ugyan fel lehet jutni a felszínre kerekesszékkel vagy babakocsival, de a felszín már nem átjárható, a csomópont két oldala között nincs szintbeli átjutási lehetőség - írja nyilvános Facebook bejegyzésében a Közlekedő Tömeg.

Ennek kapcsán megkerestük a BKV-t, azt a választ kapva: tervezik a helyzet megoldását. „Az Árpád híd metróállomáson korábban – az M3 metróvonal rekonstrukciója előtt – létesített felvonók az aluljáró és az 1-es villamos peronja között segítették a közlekedést. További felvonók beépítését tervezzük, ami teljes körű akadálymentes közlekedést biztosít majd az aluljáró és a felszín között” – üzente a szervezet.

A BKV közlése szerint az infrastruktúra rekonstrukciójának tervezésekor részleges akadálymentesítésről született döntés. Ezért a 2017. november 6-án elkezdődött korszerűsítés tervei alapján az Árpád hídnál nem épültek felvonók a már létezőkön kívül. Viszont, teszi hozzá a BKV, az akadálymentesítés tekintetében kedvező változás történt. „Az 1580/2018. (XI. 17) Korm. határozat alapján a metrófelújítás támogatását 80 milliárd forinttal növelték, amelynek terhére az Árpád híd metróállomás utólagos, teljes körű akadálymentesítése megtörténik. Az utólagos jelen esetben azt jelenti, hogy az északi vonalszakasz átadását követően kerül majd sor felvonók beépítésére – a teljes vonal rekonstrukciójának ideje alatt, várhatóan 2022 végéig – amely lehetővé teszi az aluljáró szint és az utca szint közötti akadálymentes közlekedést” – írta a BKV Zrt.