HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Papírról nyal...

Papírról nyalják a drogot a börtönökben

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Lassan két éve, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan felmondta az addig 18 éven át működő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal, valamint más civilekkel, köztük karitatív szervezetekkel. Arra hivatkoztak, hogy a megállapodás nélkül is biztosíthatók a fogvatartottak jogai. Mindez azt jelenti, hogy 2017 nyara óta nem tudni, mi zajlik a börtönök falai között.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang május 3-i 2019/18. számában megjelent cikkből!

Azóta csak néhány hír jut el a külvilágba, amikor például a benti brutalitás odáig fajul, hogy az elítéltek több hónapnyi kínzás után különös kegyetlenséggel megölik zárkatársukat. A bv-intézetekből szabadultak szerint továbbra is rengeteg a verekedés, csicskáztatás a rabok közt. A BVOP elzárkózik a civil kontroll elől, így lehetetlen elfogulatlan képet kapni. Mivel nincsen más lehetőség, abból kell kiindulnunk, amit az elítéltek mesélnek, ha szeretnénk tudni, történnek-e jogsértések a fegyintézetekben.

(…)

HIRDETÉS

Tibor eredetileg hat évet kapott, ebből kellett leülnie a négy és felet, jó magaviseletéért szabadult feltételesen. Most például autót sem vezethet, ezért egy tömegközlekedésileg is forgalmas csomópont mellett ülünk egy lakótelepi padon, valahol az ország egyik városában.

(…)

– A kétszer négy, az nyolc négyzetmétert jelent?
– Igen. A vécé az nincsen elfalazva, ott kajálsz mellette. A nyolc négyzetmétert úgy képzeld el, hogy az ágyak közt csak oldalazva tudsz közlekedni. A nyolc négyzetméterben az ágyakon túl benne van az asztal, a stokik (a hokedli) és a már emlegetett vécé is. Borzasztó. Utána elkerültem egy nyolcszemélyes zárkába, ott is kicsi volt a hely, de ott még ennél is nagyobb gond volt a látásgátló. Pont nyárra varrtak be oda, hát ott levegő semmi nincsen.

(…)

– Ha óránként van ellenőrzés, hogyan lehetséges, hogy valakit hónapokon keresztül tudnak kínozni a zárkatársai, és ezt a fegyőrök nem veszik észre?
– Észreveszik. Tudják. Mindenről tudnak.

– Ilyen egyszerű a magyarázat? Azért lehet valakit hónapokon keresztül kínozni, mert az őrök tudnak róla? Csikkeket elnyomni rajta, fojtogatni, bármit csinálni vele?
– Igen, ez ilyen egyszerű. Amúgy nagyon sok bántalmazás van bent, de a bv-sek megpróbálják házon belül lerendezni ezeket a történeteket, nehogy nyilvánosságot kapjanak.

HIRDETÉS

(…)

Mi az a látásgátló? Miként alakul ki a rabok közötti hierarchia? Lehet-e droghoz jutni a börtönőrökön keresztül? Hová lehet elrejteni egy nem bv-s telefont? Milyen a börtönkoszt? Gerjesztik-e a rabok közötti feszültséget a börtönőrök?
 A válaszokat keresse a Magyar Hang május 3-án megjelent 2019/18. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/18. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,745lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek