HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Lovász László...

Lovász László: Palkovics László is elfogadta az MTA döntését

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nem igaz, hogy trükközéssel szavaztattak a hétfői közgyűlésen a kutatóhálózat megtartása érdekében – jelentette ki a Válasz Online-nak adott interjújában Lovász László. A héten a kormánysajtó közölt olyan állításokat, melyek szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szabályzatával is szembemehetett a döntéshozatal.

Az elnök szerint valójában három opció szerepelt a határozati javaslatban: az egyik, hogy maradjon az Akadémiánál, a másik, hogy legyen önálló és a harmadik, hogy alakuljon új köztestület a működtetésére. Ezek után érkezett egy szabályos módosító arról, hogy csak az elsőről szavazzanak. Ezt a módosítót szavazta meg kis többséggel, de szabályosan a közgyűlés, végül pedig hatalmas többséget kapott, hogy az intézethálózat az Akadémiánál maradjon. Lovász úgy értelmezte szerdai beszélgetésük alapján, hogy Palkovics László miniszter is elfogadta az MTA döntését.

Azt ugyanakkor a tárcavezető továbbra sem támogatja, hogy az irányító testületben csak egyharmada legyen a kormánynak, az eredeti javaslata szerint a testület felét a kormány, felét az Akadémia adná, az elnökről pedig közösen döntenének. „Elfogadtuk a kormány érveit, hogy új irányítási rendszerre van szükség. Részben a tudományok fejlődése miatt is. Közös szervezetre, amelyben az innovációhoz való hozzászólás a kormány számára is biztosított. Ezt a közgyűlés is megszavazta” – jelentette ki Lovász László.

Az MTA-elnök elismerte, lelassultak az alapkutatások azóta, hogy a kormány megvonta a finanszírozást. A dologi kiadásokkal akadtak problémáik, egyes pályázatok kiírását elhalasztották, de most még talán nem kritikus a helyzet szerinte.

HIRDETÉS

Lovász reagált arra is, hogy korábban a 888-on amerikai-magyar kettős állampolgárságával támadták. „Rossz érzésem támadt. Ez ugyanis nem sajtó. A sajtónak nem lenne szabad így működnie. Mindenféle ellenőrizetlen információk alapján alternatív valóságot építeni… Ez bántott” – jegyezte meg.

Palkovics László már a jövő héten a kormány elé viszi a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek kérdését – ezt már az Indexnek mondta pénteken Lovász László.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,646lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek