HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán nem kér...

Orbán nem kér az Európai Néppárt „bölcseiből”

HIRDETÉS

Az európai parlamenti választások előtt szeretett volna megbeszélést folytatni a magyar kormányfővel a belga Herman van Rompuy által vezetett „bölcsek tanácsa”, amelynek tagja Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus is, de a magyar miniszterelnök elutasította a megkeresést, mondván a megadott időpontig nem lesz lehetőség tárgyalóasztalhoz ülni. A Népszava értesülését az Európai Néppárt brüsszeli székhelyén nem kívánták kommentálni.

HIRDETÉS

A Népszava cikke felidézi, hogy a háromtagú „bölcsek tanácsát” az Európai Néppárt (EPP) márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. Az ő feladatuk a magyar kormánypárt tevékenységének megfigyelése annak fényében, hogy megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek. A Népszava információi szerint a hivatalosan Értékelő Bizottságnak nevezett grémium egyik tagja még május vége előtt szeretné felkeresni Magyarországot, és nemhivatalos formában tájékozódni a Fidesz-kormány tevékenységéről. A tervbe vett látogatásnak azonban nincs kitűzött időpontja, és bizonytalan, hogy egyáltalán sor kerül-e rá.

A Népszava újságírója utalt arra is, hogy a márciusban a Fidesz még benne lett volna egy találkozóban. A hazai bölcsek tanácsának vezetője, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke akkor például arról beszélt, hogy a feladatra kijelölt három európai politikus tényszerűen akarja megismerni a magyar döntések hátterét, ezáltal „hitelesebben értékelhetik a Fidesz tevékenységét, Magyarország helyzetét”.

Az elmúlt időszakban azonban teljesen elmérgesedett a viszony a két fél között, miközben Orbán a a populista politikusok kegyeit keresi. A Népszava emlékeztetett, Orbán Budapesten látta vendégül Matteo Salvinit, az olasz Liga elnökét, majd pedig Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét. Orbán Viktor pedig egyre többször utalt a Néppárt elhagyására.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,413lájkolóTetszik
2,285követőKövetés
16,202feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Márton Anna: a hetedik te magad légy…

A sportág élő legendája állt a magyar érem útjába a budapesti vívó-világbajnokság hatodik napján.

Drájvit