HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Rejtélyes ren...

Rejtélyes rendőri akció a magyar-ukrán határon a választások idején

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Mintegy harminc készenléti rendőrt vezényeltek Kisvárdára, hogy az elkövetkező napokban, Záhonyban biztosítsák a zökkenőmentes határátlépést – értesült a Magyar Hang. Lapunk más forrásból arról is tudomást szerzett, hogy az ukrán-magyar határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások közül sokaknak kell készenlétben állniuk, várva arra, hogy szükség esetén esetleg behívják őket.

Megkérdeztük az ügyben a rendőrségét, akik megerősítették információnkat. Válaszukban azt írták, hogy „a Készenléti Rendőrség tagjai a határátléptetés, ellenőrzés gyorsítása, hatékonyabbá tétele érdekében zajló pilot-program keretében látnak el szolgálatot a záhonyi határátkelőhelyen”. Cikkünk születésének pillanatában kijelenthető, hogy a program sikeres, hiszen mindössze Beregsuránynál kell fél órát várakozni Magyarország felé, az ukrán-magyar határszakasz többi átkelőjénél negyedórát kell állni mindössze a beutazóknak. Környéken élő forrásaink szerint ez szokatlanul jó eredmény, hiszen a schengeni védelem miatt kötelező szisztematikus határellenőrzésnek köszönhetően azelőtt előfordult, hogy hosszú órákra megállt a hazánkba tartó forgalom.

Rákérdeztünk arra is, hogy mindez összefüggésben áll-e azzal, hogy vasárnap Európa Parlamenti választás lesz, ám a hatóságok felvetésünkre azt közölték, hogy „a program végrehajtása nem függ össze az európai parlamenti választással”. E választ megkapva ismét rákérdeztünk, hogy a szóban forgó projekt mikor kezdődött, meddig tart, és hogy hány napon keresztül zajlott eddig, de erre azt felelte a hatóság sajtóosztálya, hogy a korábbiakon túl bővebb tájékoztatást „nem kívánnak adni”.

Nem kaptunk választ arra sem, Záhonyon kívül más határátkelőknél is megerősítik a rendőri jelenlétet, és ha igen, összesen hány rendőrt érint ez? Arra sem, hogy mennyi rendőr van készenléti ügyeletben, és arra sem, hogy a választások alatt is szisztematikus határellenőrzés van érvényben az ukrán-magyar határszakaszon, vagy ideiglenesen felfüggesztették azt? (Ezt egyébként korábban a Magyar Közlönyben közölte a kormány, most ennek nem találtuk nyomát – a szerk.)

Ismeretes, tavaly az országgyűlési választásokkor a Hír Tv Célpont című műsorában be is mutatta, hogy milyen zavartalanul szállították szervezetten a fiktív magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárokat a határhoz közeli településekre, ahol le is szavaztak a Fidesz–KDNP-re és jelöltjére, Tilki Attilára – a voksturizmus szervezői ezt egyébként nem is mulasztották el közölni „utasaikkal”. (A Kárpátalján, tehát Ukrajna területén élő magyar állampolgárok levélben adhatják le szavazataikat, Magyarországon csak az voksolhat személyesen, aki rendelkezik magyarországi bejelentett lakcímmel. Az említett ügyben tavaly Vásárosnamény környékén akadtak olyan házak, ahová száz, vagy akár kétszáz ilyen embert is bejelentettek.)

A Jobbik bíróságra vitte az ügyet, a Kúria pedig ki is mondta, hogy „az ukrán–magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása törvénysértő volt”, de úgy vélte, hogy „kellő bizonyítottság hiányában” a Fideszt nem lehet eltiltani a jogsértéstől, és a szavazás megismétlését sem rendelték el. A Kúria abszurd módon úgy határozott, hogy „alapelvek sérelme önmagában nem elég” a választás eredményének megsemmisítéséhez, és a szavazás megismétléséhez.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,060lájkolóTetszik
3,819követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek