Az e-cigaretta szívása gátolja a teherbe esést

Az e-cigaretta szívása gátolja a teherbe esést

E-cigarettázó fiatal nő (Fotó: Johns Hopkins Medicine)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit University College London kutatói 8340 nő vérvizsgálatával kimutatták, hogy az elektromos vagy hagyományos cigarettát szívók vérében alacsonyabb az anti-Müller hormon (AMH) szintje. Az AMH-t a petefészek sejtjei termelik, és a szintje összefüggésben áll a még rendelkezésre álló petesejtek számával. Minél alacsonyabb a hormon koncentrációja, annál kevesebb megtermékenyíthető petesejtje maradt a nőnek, a petesejtek száma pedig meghatározza a teherbe esés esélyét.

Az AMH szintje a kutatásban vizsgált nők összes korcsoportjában alacsonyabb volt, ha ők cigarettáztak, függetlenül attól, hogy ehhez elektromos eszközt, vagy hagyományosan meggyújtott terméket használtak. A e- és a nem e-cigarettázók hormonszintje között nem volt lényeges különbség. Vagyis az e-cigaretta ugyanúgy árt a termékenységnek, mint a klasszikus cigaretta.

Egy másik felmérésből az derült ki, hogy a húszas-harmincas éveikben járó, teherbe esni kívánó brit nők majdnem negyede szív rendszeresen vagy alkalomszerűen elektromos cigarettát. Az e-cigaretta népszerűsége mára a fiatalok körében messze lehagyta a hagyományos cigarettát, amiben a divatjelenség mellett erős szerepe van annak is, hogy előbbiről – tévesen – azt gondolják sokan, hogy nem annyira egészségtelen.

A tinédzserek negyven százaléka kipróbálja az elektromos cigarettát 15 éves koráig, és húsz százalékuk rendszeres e-cigarettázik. Ehhez képest a hagyományos cigarettázás gyakorisága a legtöbb országban ennek a felét sem éri el a fiatalok körében. A terhességre vágyó fiatal brit nők 7 százaléka elismerte az anonim felmérésekben, hogy alkalmanként rekreációs kábítószereket használ, 40 százalékuk pedig minden héten fogyaszt alkoholt. Ráadásul a 13-15 éves brit tinik között a lányok több alkoholt fogyasztanak, és több hagyományos, illetve elektromos cigarettát szívnak.