HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem kívántak ...

Nem kívántak Lovásszal vitázni a fideszesek

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nem kívánta megvitatni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről szóló beszámolót a parlament kulturális bizottságának fideszes többsége. Annak ellenére tettek így, hogy a szerdai ülésen még Lovász László MTA-elnök is megjelent.

HIRDETÉS

Ahogy a Népszava írja, az ülés elején Lovász rövid összefoglalót tartott a beszámolóról. Elhangzott, hogy az Európai Kutatási Tanács által kiírt pályázatok nagyjából felét többnyire magyar tudósok nyerik meg. Az MTA kutatóintézet-hálózata viszont ott van Európa legjobbjai között.

Az MTA-elnök után Cseresnyés Péter emelkedett szólásra, aki úgy vélte, az MTA beszámolója ellentmondásos adatokat tartalmaz, „a rossz adatokból pedig rossz következtetéseket” von le. Az államtitkár az Oktatási Hivatal statisztikáira hivatkozva azt mondta, a doktori fokozatot szerzők aránya nemhogy csökkent, még nőtt is az elmúlt években. Ez igaz szerinte a doktori hallgatók számára is, és azt sem látja valósnak, hogy csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma.

„Az egyetemi oktatási adatok a felvi.hu-ról származnak, ha ezek nem egyeznek az Oktatási Hivatal adataival, az nem a mi sarunk” – válaszolta Lovász. A bizottság fideszes elnöke, Pósán László ezek után javasolta a beszámoló vitájának elhalasztását. Az MSZP-s Hiller István ezt nem tartotta jó ötletnek, szerinte ki kellene használni, hogy Lovász jelen van, és hogy egy ilyen magas rangú tudományos szaktekintéllyel tudnak tárgyalni. A fideszes többség mégis megszavazta a halasztást. L. Simon László azért hozzátette, ők egyáltalán nem akarják megúszni a vitát.

HIRDETÉS

Korábban megírtuk, hogy Palkovics László éjjel benyújtotta az MTA kutatóintézet-hálózatának átalakításáról szóló javaslatot.  

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,901lájkolóTetszik
3,058követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valódi nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Felmész a tetejére, és leugrasz” – Vörös Virág újabb történelmi sikere síugrásban

A fiatal síugró úgy úgy verekedte be magát a világ legjobb harminc versenyzője közé, hogy Magyarországon nincs alkalmas sánc.

A Negyedik Birodalom

Söprés