Nem kívántak Lovásszal vitázni a fideszesek

Nem kívántak Lovásszal vitázni a fideszesek

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen 2019. február 12-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kívánta megvitatni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről szóló beszámolót a parlament kulturális bizottságának fideszes többsége. Annak ellenére tettek így, hogy a szerdai ülésen még Lovász László MTA-elnök is megjelent.

Ahogy a Népszava írja, az ülés elején Lovász rövid összefoglalót tartott a beszámolóról. Elhangzott, hogy az Európai Kutatási Tanács által kiírt pályázatok nagyjából felét többnyire magyar tudósok nyerik meg. Az MTA kutatóintézet-hálózata viszont ott van Európa legjobbjai között.

Az MTA-elnök után Cseresnyés Péter emelkedett szólásra, aki úgy vélte, az MTA beszámolója ellentmondásos adatokat tartalmaz, „a rossz adatokból pedig rossz következtetéseket” von le. Az államtitkár az Oktatási Hivatal statisztikáira hivatkozva azt mondta, a doktori fokozatot szerzők aránya nemhogy csökkent, még nőtt is az elmúlt években. Ez igaz szerinte a doktori hallgatók számára is, és azt sem látja valósnak, hogy csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma.

„Az egyetemi oktatási adatok a felvi.hu-ról származnak, ha ezek nem egyeznek az Oktatási Hivatal adataival, az nem a mi sarunk” – válaszolta Lovász. A bizottság fideszes elnöke, Pósán László ezek után javasolta a beszámoló vitájának elhalasztását. Az MSZP-s Hiller István ezt nem tartotta jó ötletnek, szerinte ki kellene használni, hogy Lovász jelen van, és hogy egy ilyen magas rangú tudományos szaktekintéllyel tudnak tárgyalni. A fideszes többség mégis megszavazta a halasztást. L. Simon László azért hozzátette, ők egyáltalán nem akarják megúszni a vitát.

Korábban megírtuk, hogy Palkovics László éjjel benyújtotta az MTA kutatóintézet-hálózatának átalakításáról szóló javaslatot.