HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nyílt levelet...

Nyílt levelet írtak magyar tudósok Manfred Webernek

HIRDETÉS

Kertész János fizikus, az MTA rendes tagja fogalmazott meg egy nyílt levelet, amelyet Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének szándékoznak elküldeni – vette észre a 24.hu. A Facebookra feltöltött levélhez Kertész azt írta, továbbra is várja azokat az akadémikusokat, akik egyetértenek a levél tartalmával, és aláírnák azt.

HIRDETÉS

Az első kört június 6-án este lezárják, utána petíciószerűen lehet majd csatlakozni a további aláíróknak. Az írásban többek közt az szerepel, hogy a levél egy segélykérés, miután a magyar kormány drasztikus változtatásokra készül a magyarországi kutatások terén.

A kutatók arra kérik Manfred Webert, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktort miniszterelnökre, vonják vissza az MTA-t megcsonkító törvényjavaslatot.

Mint arról a Magyar Hang is beszámolt, hiába a folyamatos tiltakozás és a vasárnapi több ezres demonstráció, a kormány nem hátrál, beterjesztik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatát kiszervező törvényjavaslatot.

„Ez a magyar tudomány Trianonja” | Magyar Hang

Az átszervezés lényege, hogy az MTA kutatóintézet hálózata – ami eddig a köztestület alatt működött –, egy hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működik majd tovább. Az ügyben a kabinet részéről rendre megszólaló Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint ezzel nem sérül a kutatás szabadsága, de fel fognak kérni nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggodalmukat kifejező szervezeteket is, nézzék meg a terveket. A kiszervezés szeptember elsejével történne, a tárcavezető a gyorsaságot „prózai okkal” indokolta, mégpedig, hogy minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, így mindenki tudja, hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni.

HIRDETÉS

Az MTA a tervek nyilvánosságra kerülése óta folyamatosan tiltakozik, az ügy miatt alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma már több demonstrációt is szervezett. Úgy érzik, hogy a tudomány szabadsága van veszélyben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,087lájkolóTetszik
2,178követőKövetés
15,888feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek