HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egy Gripen „s...

Egy Gripen „sorozta meg” a szolnoki katonai repülőteret

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Először lehetett akció közben látni Magyarországon az amerikai légierő billenőrotoros CV-22 Osprey csapatszállítóját. A Fekete Hattyú 2019 hadgyakorlaton jártunk. Exkluzív videó és képek a szakmai napról.

Deszantos egység hullott alá az égből, az ejtőernyőik egyre nagyobbak lettek. Közel negyven fokos hőség uralkodott a betonplatón, de a fűben sem volt sokkal jobb a helyzet. Szolnokon jártunk, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison tartották péntek délelőtt a Black Swan 2019 (Fekete Hattyú 2019) elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlatot.

Magyar Gripen a célra fordulás után (Fotó: Magyar Hang)
Magyar Gripen a célra fordulás után (Fotó: Magyar Hang)

A Magyar Honvédség vezetésében, az Európában állomásozó amerikai különleges erők parancsnokságának (SOCEUR), az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnokságának (USAEUR) rendezésében zajló hadgyakorlat június 2-tól 21-ig tart.

A sajtónyilvános szakmai napon az egységek egy repülőtér elfoglalását mutatták be. A deszantos egységek után egy Gripen vadászgép két rárepüléssel „sorozta meg” a terület stratégiai pontjait. A terepet ezt követően a levegőből egy felújított magyar Mi-24-es biztosította, amely végig a fejünk felett körözött.

HIRDETÉS
Az egyik gyakorlatozó osztagot szállító Mi-17-es helikopter (Fotó: Magyar Hang)
Az egyik gyakorlatozó osztagot szállító Mi-17-es helikopter (Fotó: Magyar Hang)

A központi épület, az irányítótorony és a rádiós állomás kiiktatására három egység érkezett, kettőt egy szlovén Cougar felvezetésével magyar Mi-17-esek hoztak.

A művelet első számú unikuma egy CV-22 Osprey volt, amely a harmadik egységet dobta le a rajtaütési pontnál. Az amerikai légierő kötelékébe tartozó billenőrotoros csapatszállítót ugyanis először lehetett hivatalos gyakorlaton akció közben látni Magyarországon.

A harmadik egységet szállító CV-22 Osprey rárepül a célra (Fotó: Magyar Hang)
A harmadik egységet szállító CV-22 Osprey rárepül a célra (Fotó: Magyar Hang)

A bemutatón MRZR-4 könnyű terepjárók is részt vettek, de a végére befutott egy másik nem mindennapi gép, az amerikai légierő C-146A Wolfhound különleges műveleti szállítógépe.

Az egyes akciókat ebben a videónkban foglaltuk össze:

A Fekete Hattyú 2019 hadgyakorlat Szolnokon

A Black Swan 2019 (Fekete Hattyú 2019) nemzetközi különleges műveleti gyakorlat szakmai napja – 2019.06.14. Helyszín: Szolnok, Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis Résztvevő gépek/járművek: Gripen vadászgép, Mi-24-es, Mi-17-es és egy szlovén Cougar helikopterek; egy, az amerikai légierő kötelékébe tartozó billenőrotoros CV-22 Osprey csapatszállító, MRZR-4 könnyű terepjárók és az amerikai légierő C-146A Wolfhound különleges műveleti szállítógépe.

A hivatalos tájékoztató szerint a műveleti gyakorlatban magyar részről döntően az MH 2. vitéz Bertalan Árpád különleges rendeltetésű dandár katonái vesznek részt. (Ez az az alakulat egyébként, ahol a miniszterelnök szerződéses katonának bevonuló fia, Orbán Gáspár a minap teljesítette az alapkiképzését.)

HIRDETÉS
MRZR-4 könnyű terepjárók (Fotó: Magyar Hang)
MRZR-4 könnyű terepjárók (Fotó: Magyar Hang)

– A gyakorlat ideje alatt a 341. különleges műveleti osztag NATO készenléti szolgálatba történő alkalmazás előtti NATO felmérésen vesz részt, míg a 881. rohamlövész osztag a 2 éve elért harckész minősítést erősíti meg az ellenőrzés során, hogy képes NATO irányelvek és eljárások alapján komplex műveleteket tervezni, szervezni és vezetni, vagyis a gyakorlat eredménye valós képet ad a haderő alkalmazási képességeiről – írták a műveleti ismertetőben.

Magyarországnak is fájni fog Trump új terve | Magyar Hang

A szövetséges államok viseljék a náluk állomásozó amerikai csapatok költségeit, ezen felül pedig fizessenek további 50 százalékot azért a kiváltságért, hogy mindezt megtehetik – ezt szeretné elérni az amerikai elnök.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.