Durvul az előválasztási kampány: a DK csalásról beszél

Durvul az előválasztási kampány: a DK csalásról beszél

Az előválasztás első napja az Örs Vezér terén. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre inkább éleződik a harc a főpolgármester-jelölti előválasztáson, már nemcsak a jelöltek piszkálják egymást, hanem a pártok is beszálltak. A Demokratikus Koalíció (DK) ugyanis – mint írták – hivatalos bejelentést tesz a lebonyolító Civil Választási Bizottságnál választási csalás miatt.

Gyurcsány Ferenc pártja azt kifogásolja, hogy tömegesen érkeztek állampolgári bejelentések egy „félrevezető tartalmú automata hívásról”. Abban ugyanis úgy állítják be, mintha Karácsony Gergely a DK és Gyurcsány Ferenc által hivatalosan támogatott jelölt lenne. Ehhez még a pártelnök egy korábbi televíziós szereplésének hangját is felhasználták. – A DK áll minden versenyhelyzet elé, azonban mi a tisztességes verseny hívei vagyunk, ahol egyetlen fél sem nyúl tisztességtelen és a választókat megtévesztő eszközökhöz – írták közleményükben.

Előválasztás: piszkálódás volt, nagy vita nem | Magyar Hang

Élesebb konfliktusok nélkül, inkább csak kisebb piszkálódásokkal zajlott le a fővárosi előválasztáson elindult három jelölt élő televíziós vitája vasárnap este az ATV-ben. Az azért kirajzolódott, hogy a két fő esélyes, vagyis Karácsony Gergely és Kálmán Olga igyekezett oda-odaszúrni egymásnak. A főszerep a szakpolitikai programoké volt, az ígéretek pedig záporoztak: elektromos buszok, Tiborcz-adó, átláthatósági biztos, újabb önkormányzati bérlakások, fásítás, olcsóbb bérlet.

Bárki

is szerkesztette az automata hívást, egyáltalán nem lehetett

nehéz olyan mondatokat találni Gyurcsány Ferenctől, amelyekben

valóban arról beszél, hogy Karácsony Gergely az ő jelöltjük. A

DK vezetője ugyanis még az európai parlamenti választások után

is azt mondta az ATV esti műsorában, hogy kitartanak a zuglói

polgármester mellett.

Néhány nappal később jött a meglepetés, amikor Dobrev Klára – Gyurcsány Ferenc felesége és a DK megválasztott európai parlamenti képviselője – bemutatta Kálmán Olgát, mint akit elindítanak a főpolgármesteri jelöltségért az előválasztáson. A lépés okozott zavart a rendszerben. Karácsony Gergely és az őt továbbra is támogató MSZP elnöke, Tóth Bertalan is arról beszélt, hogy bizalmi deficit alakult ki a pártok között. Gyorsan beindult a magyarázkodás is, de leginkább elbeszéltek egymás mellett. Gyurcsány Ferenc szerint Karácsony Gergely mögül elfogyott a támogatás, ezért döntöttek új jelölt mellett. Karácsony Gergely viszont azt állította, hogy még a bejelentés előestéjén is úgy tudta, hogy a DK támogatja.

Az előválasztás szerdán délig tart, Budapest tizenöt helyszínén lehet szavazni. Három jelölt neve szerepel a szavazólapokon: az MSZP és a Párbeszéd által támogatott Karácsony Gergelyé, a DK által jelölt Kálmán Olgáé, illetve a momentumos Kerpel-Fronius Gáboré. Az már szerdán délután, este kiderül, hogy ki tudott győzni, elvileg ő lesz az ellenzék főpolgármester-jelöltje ősszel Tarlós Istvánnal szemben. A korábbi állítások szerint bárki is nyer, az összes párt beáll mögé, ez pedig azt is jelenti, hogy Gyurcsány Ferencéknek be kéne állniuk Karácsony Gergely mögé, ha ő nyerné a voksolást. Kérdés, hogy ezt mennyiben befolyásolja, hogy most éppen csalásról beszélnek.

Az

előválasztáson egyébként hétfőn délutánig már több mint 46

ezren szavaztak. A legforgalmasabb helyszínek között van az Örs

vezér tere, a Móricz Zsigmond körtér, illetve a Széll Kálmán

tér.