Monumentális Attila-emlékművet akarnak Káslerék

Monumentális Attila-emlékművet akarnak Káslerék

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Grandiózus Attila-emlékmű felállítását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy a HVG.hu birtokába került, egyelőre titkos előterjesztésben. A szöveg a Magyarságkutató Intézetet érinti, Horváth-Lugossy Gábor főigazgató pedig többletigényeknek adott hangot. 2021-től minden évben 1,77 milliárd forintnyi állami pénzre számítanának, több mint 4,5 milliárdból pedig két új múzeumot is létrehoznának.

Az előterjesztésben azt írják, az intézet „ötvözi a hagyományos poroszos iskola évtizedes tapasztalattal és tudással bíró professzorait – például Bakay Kornél, Hoppál Mihály, Raffay Ernő – és a modern világban jártas friss tudással, a mai technikai, informatikai eszközöket jól, gyorsan és anyanyelvi szinten használó fiatalabb kutatókat.” Külön kommunikációs csapat feladata az eredmények publikálása és a társadalom tájékoztatása, mindezt „állami médiumok” igénybevételével. Erre pluszforrásként 270 millió forintot kérnek.

Káp isten és a finnugor árulás - „A tömegekben igény van a másfajta múltértelmezésre" | Magyar Hang

Nemzetközi hálózatrendszer létrehozásában gondolkoznak, ehhez viszont elengedhetetlennek tartják egy „legmagasabb szintű angol-magyar nyelvű szakfolyóirat” elindítását. Ez legalább évente egy alkalommal jelenne meg.

Külön kiemelik, hogy az ingatlanok felújítására 590 millió forintot szeretnének, főleg hogy az épületben nagy létszámban fordulnak meg külföldi vendégek is. Tudásközpontot hoznának létre, ami nemcsak a saját kutatási eredményeket, de az egyéb hazai és nemzetközi tudásanyagot is tartalmazná. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárásaival pedig hitelesíttetnék az intézményt, hogy erősíthessék a latin- és ógörög képzést.

Kinek a magyarságkutatója? | Magyar Hang

Kásler Miklós gondoskodna továbbá a „monumentális Attila-emlékmű” megvalósításával kapcsolatos feladatokról, ahogy a a Hagyományőrző, Oktatási és Sport Központ létrehozásáról és annak forrásigényéről is. Továbbá tervezik a ROAD Nemzetközi Régi-Új Folk Fesztivál megszervezését is.