Ingatlanvita okozta a győri iskolabotrányt, a püspök nem tágít

Ingatlanvita okozta a győri iskolabotrányt, a püspök nem tágít

A győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont épülete (Forrás: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ingatlanvita miatt alakulhatott ki ki iskolabotrány Győrben – tárta fel a Válasz Online. A lap szerint a gyújtópont nem is az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatójának leváltása volt, hanem az épület helyzete. A püspökség ugyanis korábban felszólította az alapítványi tulajdonost, hogy adja át az Apor tulajdonjogát, ő viszont ellenállt.

Vasárnap este több százan vonultak az iskolaközpont elé, miután a püspök a szülőkkel nem egyeztetve távolította el Kiss Zoltán iskolaigazgatót. A felmentés viszont csak figyelmeztetés volt Benkovich Ferenc plébános, püspöki megbízott irányába.

Benkovich még a kommunizmus alatt vált ismertté Győrben, amikor egy épülő templom makettjével járta a híveket, perselyezve az épületre. Ahogy a Válasz Online írja, maga lapátolta a sódert a betonkeverőbe, paraszti család leszármazottjaként irányította az építkezést. Az avatásra már húszezer ember érkezett, nagy esemény vált belőle.

A templomhoz pedig iskolát is terveztek, előbb a beszakadt tetejű, egykori papi szemináriumban papi otthont kialakítva. Az iskolaépítéskor viszont már Pápai Lajos volt a püspök, akinek nem lehetett egyszerű megélni, hogy a helyi népszerű pap templomába 1300 hittanos jár. A pap végül úgy oldotta fel a helyzetet, hogy megegyezett: a püspökség helyett a templom alapítványa építi meg az iskolát. Pápai a végén az élére állt a kezdeményezésnek. Benkovich viszont nagyban gondolkodott, és 18 ezer négyzetméteres épületet emeltek. Pannonhalmáról rendelték a téglákat, és az iskolát is két kezükkel építették fel a szülők.

„Egész klánok jártak ide" - Nem üvegbúra alatt élnek a pannonhalmi növendékek | Magyar Hang

Halmozottan hátrányos helyzetű és muszlim diák is tanul az elit iskolának számító, bentlakásos katolikus fiúgimnáziumban. A teljes riport.

Az általános iskola építésekor visszaigényelt áfából emeltek kollégiumot, majd Kiss Zoltán igazgatóhelyettessége alatt óvodát, gimnáziumot. Pápai Lajos egészen nyugdíjba vonulásáig tarthatta az avatóünnepségeket. Ferenc atyának még mindig vannak ötletei, most munkaterápián alapuló drogmissziót tervez.

Három éve érkezett az új püspök, Veres András. Főtemplomi rendszert alapított, és úgy határozott, hogy a nagy egyházi ünnepekről települési szinten kell megemlékezni. Helyben viszont sokan nem értették ezt a döntést. Ahogy a Válasz Online fogalmazott „a fejekbe rögtön az ugrott be: még a legvadabb ötvenes években is lehetett minden templomnak saját úrnapi körmenete, most miért nem?” Az aporosok úgy is döntöttek, hogy saját körmenetet tartanak.

Feszültség támadt hát az iskolával, a fejlődés irányait gyakori ellenőrzésekkel próbálták meghatározni, gazdasági vonalon pedig a személycserék is megkezdődtek. Néhány hete pedig Veres András magához hívatta Kiss Zoltánt, és azt mondta, csak pedagógusként maradhat. A Válasz Online-nak a püspök nem világította meg döntése hátterét. A püspökség közben felszólította az alapítványt, hogy adja át az iskola tulajdonjogát. A kuratórium tagjai közül Ferenc atya igennel szavazott, hiszen engedelmességi kötelezettsége van, a többiek viszont nemet mondtak.

A püspök ráadásul kívülről hozott új igazgatót, méghozzá egy csornai világi általános iskolából. A tüntetők eddig hiába kérték a püspököt, hogy változtassa meg döntését. A tüntetésen megjelent Kiss Zoltán és Ferenc atya is, mindketten mondtak beszédet, a pap Ferenc pápát idézte. Másnapra behívatták a Püspökvárba, és pár órán belül meg is jelent nyilatkozata a püspökség honlapján arról, hogy mindent elfogad, és nem támogatja a szülők további akciózását.