HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Maróth Miklós...

Maróth Miklós lehet az MTA leválasztott kutatóintézeteit felügyelő testület vezetője

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Már csak napok vannak hátra, és a Magyar Tudományos Akadémiáról a kormánypárti képviselők szavazatai alapján elfogadott törvény alapján leválasztják a kutatóintézeteket, és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szervezik azokat. Az ELKH irányító testületébe az MTA és az IMT is delegál tagokat, és a hvg.hu megszerezte a leendő vezetők névsorát. A lap értesülései szerint Palkovics László miniszter a testület vezetésére Maróth Miklós klasszika filológust, a Pázmány korábbi dékánját jelölné, aki 2008 és 2014 között az MTA alelnöke is volt, Corvin-lánccal és Széchenyi-díjjal is kitüntették. Maróth jelölésére egyelőre még nem bólintott rá Lovász László MTA elnök.

HIRDETÉS

A jelölés érdekessége, hogy korábban felmerült ugyanerre a pozícióra Vizi E. Szilveszter neve is, aki ráadásul azt is elismerte, tárgyalt korábban Palkovics Lászlóval, de állítása szerint a miniszter csak tanácsot kért tőle. Mindenesetre nézzük, kiknek a neve merült fel, hogy bekerüljön az ELKH irányító testületébe.

Az MTA jelöltjei:

Ádám Veronika idegtudományok, neurokémia, Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Orvosi Biokémiai Intézet

HIRDETÉS

Bokor József MTA alelnök, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

Borhy László ELTE rektor, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régészettudományi Intézet Ókori Régészeti Tanszék

Borsos Balázs Ökológiai antropológia, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet Etnológiai osztály

Freund Tamás MTA alelnök, neurobiológus, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Pálfy Péter Pál matematikus, MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet

Az ITM jelöltjei:

HIRDETÉS

Gáspár Péter irányításelmélet és járműirányítás, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

Grüner György kísérleti fizika, University of California at Los Angeles Department of Physics and Astronomy

Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár

Kellermayer Miklós

Mezei Ferenc fizika, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, de az elmúlt évtizedekben Németországban dolgozott.

Sótonyi Péter (feltételezésünk szerint az Állatorvostudományi Egyetem rektoráról van szó, őt küldte tavasszal a Palkovics az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottságába).

Magukat a tagokat és az elnököt a törvény értelmében Orbán Viktor nevezi ki. Maga a testület a kutatóhelyek megalapításáról, átszervezéséről, megszüntetéséről dönt majd, jóváhagyja a kutatóhelyek céljait, feladatait, kiadja alapító okiratukat, meghatározza a kutatóhelyek vezetői munkaköre betöltését szolgáló nyilvános pályázati felhívás tartalmát és megválasztja a kutatóhelyek vezetőit. A döntésekhez nem kell minősített többség. Ráadásul az ELKH működéséhez az MTA vagyontárgyait, központi adminisztrációjának egy részét, valamint nyertes pályázatait és ösztöndíjait használják fel, vagyis jelentősen csorbul az MTA autonómiája, miután az akadémiának ingyen kell használatba adni a vagyontárgyait.

Az MTA álláspontja szerint az MTA megcsonkításáról szóló törvényben vázolt intézményi és finanszírozási struktúra ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot. A törvényjavaslatot július 2-án fogadta el a Parlament, Áder János köztársasági elnök pedig aláírta azt. Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény miatt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,753lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek