HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kudarcba full...

Kudarcba fulladt bértárgyalások után nagygyűlést hirdet az orvosi kamara

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Tavasszal még realitásnak nevezte a Magyar Orvosi Kamara elnöke a másfél milliós szakorvosi béreket, ma már azonban 900 ezer forintos fizetés elérése céljából próbálja mozgósítani az orvosokat Éger István. Persze az elmúlt fél évben a helyzet megváltozott, hiszen kiderült: legkorábban jövőre lesz forrás béremelésre. Ráadásul közeleg a kamarai elnökválasztás is.

Elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést tart szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – jelentette be a szervezet elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. (Az eseményre lapunk nem kapott meghívást). Éger István az MTI beszámolója szerint elmondta: a nagygyűlés célja a „félbeszakad tárgyalások folytatása” a kormánnyal és „gyors, eredményes lezárása”. A szeptemberi nagygyűlésre meghívást kap három tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség – közölte.

A MOK követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

Éger István kitért arra: a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző korszak termékeny és kommunikatív időszak volt aláírt eredményekkel, de a 2018 áprilisa óta eltelt időszakot az elvesztegetett idő és a csalódottság szavakkal jellemezhető. „A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása. 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy ígéretes megállapodás tervezete is, amelyből azonban nem lett semmi” – közölte.

Orvosi kamara: nem biztosítható a biztonságos betegellátás | Magyar Hang

Hosszú ideig tartó – az utolsó percekig sikeresnek tűnő, és végül közös megegyezéssel zárult – felelős állami vezetőkkel folytatott tárgyalássorozatot követően semmiféle kormányzati döntés nem született, ami hatalmas csalódást okozott az egészségügyi ágazatban dolgozók számára. Ezért a kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az ágazatban – olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezetének Tanácsa hétvégi ülése után nyilvánosságra hozott határozatában.

Éger István idén márciusban adott interjút a Magyar Hangnak. Ekkor még bizakodó volt; mint fogalmazott, ígéretet kaptak a kormányzattól, a szándék és a pénz is megvan a bérrendezésre.

„A másfél milliós szakorvosi bér rövidesen akár realitás is lehet”

– mondta akkor. A kamara elnöke azt is kifejtette, amint rendeződnek a bérkérdések, azonnal, törvényi erővel beszüntethető a paraszolvencia.

Igaz, Éger István nem is mondhatott mást, hiszen idén, azaz a kamarai tisztújítás évében bontott zászlót a szervezet megújítását célul kitűző Újratervezés nevű orvoscsoport. A tömörülés dobta be elsőként a másfél milliós szakorvosi bért, amit három év alatt, ütemezve látnak elérhetőnek. Éger erre még rá is rátromfolt, mondván nincs ennyi idő, azonnal kell lépni.

HIRDETÉS

Májusra azonban mindenki számára nyilvánvalóvá vált: hiába teljesít jól a magyar gazdaság, az orvosok bérének emelésére nem futja. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter közölte lapunk kérdésére azon a kormányinfón, amelyen a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit ismertette. Szavai szerint csak a jövő évi költségvetésben fognak tartalékalapot képezni a különböző ágazati béremelésekre. Ezt a kormány már jóváhagyta.

Frissítés:

A MOK elnökének felhívására délután az Országos Sajtószolgálaton keresztül reagált az Emmi, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A minisztérium eddig is tárgyalt, ezután is kész tárgyalni a MOK-kal

Bízunk benne, hogy a MOK elnöke, Éger István továbbra is a tárgyalásokat részesíti előnyben és nem a médián keresztül történő üzengetést. A minisztérium eddig is tárgyalt, ezután is kész tárgyalni a  MOK-kal. Az a célunk, hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését növeljük.

A kormány intézkedéseinek köszönhető, hogy az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, és az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2022 között átlagosan ugyancsak a két és félszeresére emelkedik, amelynek idei fedezete 14 milliárd forint, a jövő évi pedig csaknem 82 milliárd forint. A rezidenseket jelentős ösztöndíjakkal segítjük, a kórházfejlesztések eredményeképpen pedig egyre javulnak az orvosok munkakörülményei és szakmai fejlődési lehetőségei is. Jövőre is folytatódik minden idők legnagyobb egészségügyi fejlesztése, a 700 milliárdos Egészséges Budapest program, amelynek részeként további nagy értékű diagnosztikai eszközök beszerzésére és szakrendelők felújítására kerül sor.

HIRDETÉS

A 2020-as költségvetésben közel 2000 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi célokra, ez 2010-hez viszonyítva 770 milliárd forinttal jelent több forrást, és 184 milliárd forinttal magasabb, mint 2019-ben. Mindezek hatására  jelentősen nő az orvosi diplomát választók száma, csökken az elvándorló orvosok száma és 2010 óta csaknem hatezerrel több orvos dolgozik.  A kormány elkötelezett minden egészségügyi dolgozó, így az orvosok anyagi megbecsülésnek további javítása mellett is,  a minisztérium és az érdekképviseletek között – köztük a MOK-kal is – rendszeresek az egyeztetések, legutóbb június végén is volt ilyen. Bízunk benne, hogy a szakmai párbeszédet nem fogja felülírni a politikai hangulatkeltés, és folytatni tudjuk a tárgyalásokat.”

(Emberi Erőforrások Minisztériuma/MTI-OS)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,580lájkolóTetszik
3,766követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Érdi vendetta: Az érdi család ügyvédje állítja, náluk nem voltak fegyverek

A konfliktus a két család között nem most indult: korábban az enyingiek késsel fenyegették, térdre kényszerítették és levizelték a másik társaság egyik tagját.