HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld III/III-as le...

III/III-as lelkésszel a pódiumon beszéltek arról, hogy a papokat megfigyelték

A külügyminisztérium által szervezett, keresztényüldözésről szóló nemzetközi konferencián Lehel László egykori ügynök volt az egyik előadó

HIRDETÉS

Szeptember 4–6. között tartották a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási központjában a Budapest Forum for Christian Communicators elnevezésű nemzetközi konferenciát, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezett. A rendezvény honlapján ez áll: „Magyarország elsőként indított állami programot a keresztények megsegítésére. Az elmúlt másfél évben ledöntöttük a keresztényüldözést övező hallgatás falát, elvittük a magyar emberek támogató együttérzését a szenvedőknek, és a migráció helyett a helyben maradást támogattuk.”

HIRDETÉS

Az eseményre a lelkészek és egyházi vezetők mellett a keresztény sajtóban dolgozó újságírókat várták, kötelező volt az előzetes regisztráció. „Egy, a keresztény média szereplőit és a keresztény kultúra aktuális kihívásaival foglalkozó gondolkodókat összehozó vitafórum létrehozása nagyban hozzájárulhat a releváns kérdések megvitatásához”– adták meg az útmutatót a vitákhoz. 

A második napon panelbeszélgetés zajlott Keresztényüldözés a világban – a legüldözöttebb vallás címmel. Ezen kapott szót Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, aki a kommunista rendszer által üldözött keresztényekről, köztük a megfigyelt papokról beszélt. Eközben közvetlenül mellette ült Lehel László, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat vezetője, akiről 2017 tavaszán kiderült, hogy Filozófus néven jelentett paptársairól a kommunista titkosszolgálatnak. Érdekes, hogy eddig sem az esemény Facebook-oldalára, sem a konferencia honlapjára nem került fel olyan fénykép, amelyen az ominózus beszélgetésen készült (miközben több tucatnyi más fotó igen); viszont a rendezvény előadói között ott találjuk Lehel László nevét, portréját és rövid életrajzát – természetesen besúgói pályájának említése kitérő nélkül.   

„A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta”

A 2018 tavaszán megszüntetett Magyar Nemzetben Velünk élő ügynökeink címmel jelent meg az a cikkem, amely az evangélikus lelkész múltjáról rántotta le a leplet. Közöltük Lehel hatos kartonját, amelyet a kisegyházak elleni elhárítás tisztje (III/III-1/c alosztály), Hevesi Károly rendőr őrnagy töltött ki 1983 áprilisában. A foglalkoztatás vonala rubrikába ezt írta: evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése.

HIRDETÉS

A karton alapján a rangja titkos megbízott volt, ez magasabb az egyszerű ügynöknél, vagyis a beszervezési ranglétra közepe. Az akkori Belügyminisztérium belső számítógépes nyilvántartásának bevezetésekor, a rendszerváltást alig pár hónappal megelőző időszakban úgynevezett hálózatirendszer-kódlapot is kitöltöttek az aktív ügynököknek, megvan az övé is. Az is sokatmondó, hogy Lehel Lászlót 1988 májusában a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkárává választották.  

A statisztikai karton (6/c) szerint hazafias alapon szervezték be. A folyamat gyorsan ment, az együttműködést szívesen vállalta. Operatív kombinációk végrehajtására alkalmasnak találták, hivatalból és magáncélból is mehetett nyugatra. „A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta” – írták. A munkadossziét, amelyben a jelentéseit tárolták, nem találtam meg.

Lehel a cikk megjelenése után bujkált egy ideig, aztán a Kötőszó című evangélikus blognak adott interjúban beismerte, hogy együttműködött az állambiztonságiakkal. Lemondott a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat vezetéséről is, de ez átmenetinek bizonyult: alig másfél hónap (!) múlva a felügyelőbizottság visszahívta. Közleményükben elhibázott döntésnek tartották, hogy az elnök-igazgató együttműködött az államszocialista titkosszolgálattal, de azt mondták, a partnerek bizalma töretlen iránta, ezért nincs akadálya annak, hogy folytassa a munkáját.

Lehel azóta többször mutatkozott nyilvánosan Orbán Viktor miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval, aki a humanitárius szervezet jószolgálati nagykövete. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat a közmédia kedvence, minden gyűjtésükről társadalmi célú hirdetésként számolnak be, miközben a Karitatív Tanács többi tagszervezetével nem ilyen bőkezűek. Lehel többször hangoztatta zárt körben, hogy az ökumenikusok a „magyar kormány hivatalos segélyszervezete”, bármit is jelentsen ez. Lehel egyébként azzal indokolta, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, hogy ezzel gyülekezetét és egyházát nagyobb mozgástérhez tudta juttatni.

A konferencián egyébként sokszor elhangzott, hogy „a kereszténység a legüldözöttebb vallás, a világ mégis magára hagyta a hitük miatt szenvedőket”. Úgy tűnik, Magyarország is cserben hagyta azokat a keresztényeket, akiket a rendszerváltás előtt megfigyeltek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek