HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Rendőrök vett...

Rendőrök vették el a Szolnokon plakátokra matricázó Lukácsi Katalinék papírjait

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nekünk a zsebünk az első – erre a feliratra kezdte el átragasztgatni három ellenzéki aktivista és politikus csütörtök éjjel Szolnokon a regnáló és a polgármesteri posztért újrainduló Szalay Ferenc plakátjait. Nem kellett sokat alakítaniuk rajta, az eredeti felirat ugyanis az volt, hogy „Nekünk Szolnok az első”. A helyi Momentum akciója volt alapvetően, ott volt Szekeres Éva, a Momentum szolnoki alelnöke, Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökségi tagja, illetve Pilák Imre független önkormányzati képviselő.

Lukácsi Katalin a Magyar Hangnak elmondta, hogy mindössze egyetlen szó szerepelt tehát az ő matricáikon, amit celluxszal rögzítettek a plakátokra. Ezzel nem okoztak kárt, hiszen az egészen könnyen leszedhető. A Momentum jogi osztálya biztosította is őket arról, hogy ez nem rongálás, hanem véleménynyilvánítás.

Az akciójukat este tíz óra körül kezdték meg, kilenc plakáttal végeztek is, ám amikor a városban sétáltak a szembejövő rendőrök megállították őket. Akkor éppen nem csináltak semmit, ráadásul nem is látszott, hogy náluk vannak a még felragasztásra váró matricacsíkok. Az egyenruhások mégis igazoltatták őket, és elvették a papírjaikat is, ami azt is jelentette, hogy nem mehettek sehova. A rendőrökkel együtt kellett álldogálniuk és várniuk.

Két laptopot foglaltak le Pikóéktól | Magyar Hang

Az MMM elnökségi tagjának beszámolója szerint a rendőrök többször is telefonáltak a feletteseiknek, vélhetően azt igyekeztek eldönteni, hogy minek is lehet minősíteni, amit a háromfős csapat tett. A Lukácsi Katalin által készített egyik videón el is hangzik, hogy a helyszínen lévő rendőr arra vár választ: rongálásnak kell-e tekinteni a plakátok átragasztását, ha pedig igen, akkor a szabálysértési értéket vagy a bűncselekményi értéket éri-e el.

Egy idő után Lukácsiék azt akarták, hogy vegyenek fel jegyzőkönyvet, amelyben le van írva, hogy tőlük elvették a papírjaikat, és nem engedik el őket. Erre felgyorsult az ügy, a rendőrök végül mindenkinek visszaadták az igazolványát és szabadon távozhattak. Az egész, nagyjából két órán keresztül tartó intézkedésről végül semmilyen papírt nem kaptak.

A rendőrség korábban egyébként már állást foglalt abban az ügyben, mi történik, ha egy plakátot átragasztanak. Amikor a 2018-as országgyűlési választásokat megelőző kampányban a Jobbik hirdetéseit sorozatosan megrongálták, az amiatt tett feljelentéseiket azzal utasították el, hogy a szabálysértésnek a társadalomra kell veszélyesnek lennie. „Politikai tárgyú plakátok tartalma egy részének lefestése – a véleménynyilvánítás szabadságának értelmezése okán – sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem valósít meg” – közölte akkor a HVG.

Lukácsi Katalin nem véletlenül akciózik Szolnokon, korábban még az is felmerült, hogy elindul a polgármesteri posztért. Az ellenzék akkor éppen két tömbre volt szakadva, végül sikerült megegyezniük és az MSZP-s Radócz Zoltán indul el a városvezetői székért.

HIRDETÉS

Kerestük a rendőrséget az ügyben, amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,114lájkolóTetszik
3,824követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Schilling Árpád: Vidnyánszky kezdetektől hiányos érvkészlete mára puszta önsajnálattá merevedett

A rendező szerint a kuratóriumi elnök is leiratkozott a „sorosista, libernyák, szabadkőműves” mantrát hajtogató nemzeti radikálisok színvonalára.