Törvénysértő módon kampányolt a szekszárdi fideszes polgármester

Törvénysértő módon kampányolt a szekszárdi fideszes polgármester

Ács Rezső uzsonnát oszt (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törvényt sértett Ács Rezső (Fidesz-KDNP) szekszárdi polgármester, akit azért marasztalt el a bíróság, mert az egyik helyi iskolában kampányolt. A Pécsi Törvényszék ítéletéről Bomba Gábor ellenzéki polgármesterjelölt számolt be a közösségi oldalán.

Security Check Required

null

Ács még a tanév első napján osztott uzsonnás dobozokat a gyerekeknek, az erről készült felvételeket pedig megosztotta a saját Facebook-oldalán. Ezért fordult a kihívója, Bomba Gábor a Helyi Választási Bizottsághoz – amelynek különben tagja a megyei kormányhivatal fideszes vezetőjének felesége is. A HVI azonban érdemi vizsgálat nélkül utasította el a kifogását, és így tett a fellebbezése után a Területi Választási Bizottság is.

Ezért jutott el az ügy a Pécsi Ítélőtáblára. A bíróság megváltoztatta a korábbi döntéseket, és végzésében kimondta: Ács Rezső polgármesterjelölt megsértette a választójogi törvényt, valamint a nemzeti köznevelési törvényt azzal, hogy az iskolában kampányolt.

Az ítéletből kiderül: az egyébként minden évben megrendezett hagyományos iskolai polgármesteri köszöntést Ács Rezső tette kampánytevékenységgé azzal, hogy az arról készült beszámolót és képeket a közösségi oldalán publikálta. A köznevelési törvény kifejezetten tiltja oktatási időben a politikai tevékenység folytatását, ezt sértette meg a regnáló városvezető. Az ítélet szerint az önkormányzati szervezésű eseményt a polgármester közreműködése nélkül is megtarthatták volna, és arról az önkormányzat honlapján is tájékoztathatták volna a lakosságot.

Az ítélőtábla eltiltotta Ács Rezsőt a további jogsértéstől. A kifogásolt fotókat azonban cikkünk megjelenéséig nem távolította el közösségi oldaláról a szekszárdi polgármester.