HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Csődbe ment a...

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook

HIRDETÉS

Az Egyesült Királyság legrégebbi utazási irodája, a Thomas Cook hétfőn bejelentette, hogy azonnali hatállyal beszünteti tevékenységét, miután zátonyra futottak tárgyalásaik hitelezőikkel. A nagy múltú társaság az idén márciusban zárult pénzügyi évben 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. A cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is van.

HIRDETÉS

Az elmúlt hetekben saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával ugyan sikerült 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot felhajtani, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. Ezt követően hozták meg a cég bezárásáról szóló döntést.

Három brit minisztérium és a polgári repülésügyi hivatal (CAA) azonnal reagált, s hétfőn életbe léptette a Matterhorn-műveletet. Ennek lényege, hogy az utazási iroda szervezésében külföldön tartózkodó 160 ezer brit állampolgár hazautaztatásáról a brit állam gondoskodik. Azt egyelőre nem tudni, hogy a briteken kívül a cég szervezésében úton lévő 440 ezer utazó kap-e valahonnan segítséget, mert a Matterhorn-művelet csak a brit állampolgárokra vonatkozik.

Az eset kapcsán a Thomas Cook Csoport magyarországi leányvállalata, a Neckermann Magyarország hétfőn rövid közleményben reagált a történtekre. Eszerint a Thomas Cook Group tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak, és a cég igazgatósága bejelentette az Egyesült Királyság vállalkozásainak fizetésképtelenségét. A közlemény szerint a Thomas Cook Csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország egy egészséges cég, továbbra is folytatja a működését.

Ugyanakkor nem megnyugtató, hogy a magyarországi cég közvetlen tulajdonosa, a Thomas Cook Austria AG már bejelentette, hogy bajban van. A cég honlapján ugyanis az következő közlemény olvasható: a Thomas Cook Group plc tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak. Ezért a Thomas Cook Austria AG leállította az utazások értékesítését, és nem tudja garantálni a lefoglalt utazások teljesítését. Hasonló tartalmú közlemény jelent meg a német Neckermann honlapján. Ott azonban az is szerepel, hogy lehetőségeik végén járnak, ha kudarcot vallanak, kénytelenek lesznek csődöt jelenteni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,285lájkolóTetszik
2,709követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Aláírásgyűjtés indult Borkai Zsolt elmozdítására

„Nevetségessé teszik az ország és a világ előtt azokat az értékeket, amikért hosszú évek óta küzdünk, dolgozunk, és amikre büszkék vagyunk" – áll abban a petícióban, amelynek célja Borkai Zsolt elmozdítása Győr éléről.

Apapat