Kormányinfó 143. – Gulyás Gergely szerint beteg kisgyerekeket használnak politikai célokra

Kormányinfó 143. – Gulyás Gergely szerint beteg kisgyerekeket használnak politikai célokra

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét kiállt az újságírók elé Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő. A Magyar Hang is ott van, kérdezünk is.

12.41: Reptér, MOK és bevándorláspárti városvezetők

Kérdésünkre válaszolva azt mondja, a reptérfejlesztésre a következő uniós ciklus költségvetéséből fordítanak a pénzt, azaz 2021 után lehet lehetőség a reptéri vasút megvalósítására. Erre azonban konkrét dátumot nem mert ígérni a miniszter. Úgy véli, egy ilyen vonal akkor életképes, ha egyik megállója a Keleti vagy a Nyugati pályaudvar lehet. A megvalósítás tehát legjobb esetben 2021 január első napján kezdődhet.

Megtudja szerezni az állam a repteret? – kérdezi kollégánk. Gulyás Gergely válasza, hogy „Erre megoldást keresünk.” Olyan menedzsment kell szerinte, ahol nemcsak a profit fontos, hanem a valódi színvonal és az utasok kiszolgálása.

Kérdésünkre válaszolva azt mondja, örülne, ha úgy történt volna, hogy kormányzati kérésre történtek változások a BA vezetésében. Hangsúlyozza, van eszköz a kormány kezében arra, hogy nyomást gyakoroljanak a működtetésre.

Hogyan értékelik a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlését, ahol kifütyülték az államtitkárokat? – kérdezzük. A miniszter szerint a demokratikus véleménynyilvánításba ez belefér. Hozzáteszi, a Miniszterelnökség figyelemmel követi az egészségügy helyzetét, de alapvetően az Emmi hatásköre.

Kérdésünkre válaszolva közli, a magyar jogszabályok alapján nem lehet polgármesteri hatáskör a migránsok befogadása. A kormány azért küzd, hogy továbbra se legyen ilyen lehetőség. Azért harcolnak, hogy ez tagállami hatáskör maradjon. Ha elveszítik ezt a lehetőséget, akkor lehet jelentősége, hogy milyen összetételű egy önkormányzat. Szerinte ugyanis Halász Jánosnak, a Fidesz-frakció szóvivőjének igaza volt abban, amikor azt mondta, több migránspárti polgármester is van az országban, akik ha tehetnék menekülteket fogadnának be

12.24: Megint a klímavédelem

Kérdésre felelve elmondja, a klímavédelem ügyét komolyan kell venni, de fennáll a veszélye, hogy a balliberális oldal saját politikai hasznára próbálja fordítani a kérdés.

12.20: Rasszista polgármester

Kifejtette, Molnár Oszkár rasszista kijelentései miatt a Fidesznek nem szabad támogatnia az edelényi polgármestert. Ugyanakkor úgy tudja, a polgármester függetlenként indul.

12.18: Állampapír babaváróból

Az állampapírvásárlás esetében a kormány nem kívánja vizsgálni a forrást, így nem tartja aggályosnak, hogy sokan a babaváró hitelből vásárolnak állampapírt.

12.14: Nagyacsaládosok autóvásárlása

Gulyás szerint vannak olyan támogatások, amelyeket nem feltétlenül rászorultsági alapon kell adni. Ilyen például a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is. Azaz, ha valaki három gyermeket vállal, de kiemelkedő az anyagi helyzete, annak is jár az ilyen támogatás.

12.03: Bevándorlók egészségügyi ellátása

Azonnali életmentő beavatkozás mindenkinek jár, annak is, aki gyilkolt. Gulyás egyetért Szijjártó Péter szavaival, miszerint azoknak jár magasabb szintű, illetve drágább egészségügyi szolgáltatás, mint például a csípőprotézis, akik fizetik a tb-t, a tranzitzónából érkezőknek az életmentés a biztosított.

11.58: Együttműködünk

Ha más polgármester lesz Tarlós István helyett, és ugyanúgy tárgyalni akar a kormánnyal a fejlesztési forrásokról, akkor ugyanolyan lehetőségei lesznek, mint a mostani a városvezetőnek. A miniszter azt mondja, ha Karácsony háborúzni akar a kormánnyal, akkor nem lesznek ugyanolyan lehetőségei, mintha azt nem tenné.

11.53: Bicskei gyermekotthon

A bicskei gyermekotthon molesztálás miatt elítélt vezetője kapcsán érkezik újságírói kérdés arról, hogy visszavonják-e a férfi köztársasági elnöki kitüntetését. Gulyás jogosnak tartja a felvetést, a Btk. alapján vissza kell vonni.

11.44: Klímasztrájk

Kérdésre válaszolva a pénteki, budapesti klímasztrájkról az mondja, visszataszítónak tartja, hogy egyesek 16 éves beteg kisgyerekeket használnak fel politikai érdekükben. Magyarországon ugyanakkor ezt a témát nem tekinti politikai kihívásnak, nem szokatlan szerinte, hogy a diákok néha nem akarnak iskolába menni. Úgy véli, a magyar köztársasági elnök már jóval azelőtt sokat tett a klímaügyben, mielőtt a téma ennyire divatba jött volna.

11.37: Tárcák a Várban

Másfél-két éven belül elkészül a Pénzügyminisztérium új épülete, a Belügyminisztériumnál még csak tervek vannak arra, hogy a Várba költözzenek – mondja a miniszter.

11.33: Sajtóhelyzet

Orbán Viktor megállapításáról, azazhogy „kiegyenlített a médiaegyensúly Magyarországon”, Gulyás azt mondta, a miniszterelnök szavai azt jelentik, hogy nálunk kiegyensúlyozottabb a helyzet, mint Nyugaton, ahol zöld, vörös és kommunista túlsúly van.

Gulyás előrevetítette, hogy jövő januárban Orbán Viktor tart egy kormányinfót, és egyébként pedig annak ad interjút, akinek akar. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az évi egy ilyen esemény azt jelenti, hogy a miniszterelnök igenis szóba áll a sajtóval.

11.30: Letakart lajstromszámú csónak

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondja, a törvényeket mindenkinek be kell tartani, szerinte a rendőrök jól végzik a munkájukat a múlt héten a Dunán történt esettel kapcsolatban, amikoris letakart lajstromszámú csónakkal zavarták meg csuklyás ismeretlenek. A politikus közölte, az, amikor a Gyurcsány-kormány idején letakart számú azonosító számú rendőrök vertek össze békés tüntetőket, sokkal súlyosabb eset volt.

11.25: Zente

Arra a kérdésre, hogy az SMA-betegséggel küzdő gyermekeket nem kellene-e állami támogatással segíteni, azt mondja, külön OEP-kérelemre lehet elbírálni az ehhez hasonló speciális eseteket. De az egészségügyi kassza is meghatározott keretből dolgozik.

11.20: Tisztújítás

Kérdésre válaszolva elmondja, nem tudja még ki lesz a Fidesz negyedik alelnöke, de a hétvégén a Fidesz tisztújító ülésén kiderül. Tehát nem mondja meg ki követi őt ebben a pozícióban.

11.17: Forintárfolyam

A miniszter reméli, hogy nem szabadul el a benzinár Magyarországon, de az olajár befolyásolását sajnos nem tudják meghatározni. Szerinte viszonylagos stabilitást kell elérni, a nagy kilengéseket pedig el kell kerülni. A kormánynak nincs árfolyamcélja, ez a jegybank hatásköre. Ugyanakkor nem aggódik az árfolyam miatt.

11.14: Mengyi-ügy

Gulyás szerint ők tiszteletben tartják a bíróság döntését, kizárták a pártból, ebből is egyértelműen látható, hogy Magyarországon nem sérült a jogállamiság. A szintén fideszes Simonka-ügyben pedig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

11.10: Karácsony-felvétel

Gulyás Gergely szerint a hangfelvétel alapján kijelenthető, hogy az MSZP-Párbeszéd között a fenyegetés mindennapos módszer. Ez a polgári oldalon elképzelhetetlen. Karácsony Gergely alkalmatlansága eddig is nyilvánvaló volt, ezt most még egyértelműbb lett.

Gulyás szerint maffiaviszonyok vannak a baloldalon, ez látszik a felvételből. "Szolidáris vagyok Karácsony Gergellyel", mivel megfenyegették a családját a szocialisták. Hangsúlyozzaa, szánalmas, hogy Karácsony ebben a helyzetben a Fideszre mutogat. Döbbenetes, hogy ezen az oldalon az emberek felveszik egymás beszélgetéseit, ez mindent elmond róluk. Politikai viták kapcsán pedig csak végső esetben indít peres eljárást a kormány, mondja arról, hogy beperlik-e a polgármesterjelöltet a kijelentései kapcsán.

11.05: Gyöngyöspata

A roma diákok kártérítést kaptak a zegregáció miatt, egy felmérés szerint a cigány gyerekek 46 százaléka szegregált iskolában tanul. Gulyás nem tart a perektől, szerinte meg kell várni a Kúria felülvizsgálati kérelmét, hogy "kimondhassuk, tényleg szegregáció történt."

11.00: Kvótakérdés

Kérdésre válaszolva azt mondja a bevándorlók hazaszállításában a kormány tud segíteni Németországnak, Olaszországnak és Ausztriának. Újságírói kérdésre azt válaszolja, nincs semmi gondjuk azzal, ha egy ország migránsokat akar befogadni, de a véleményük megvan róla. Azt azonban nem engedik, hogy beleszóljanak Magyarország ezzel kapcsolatos dönntéseibe.

10.50: Hajléktalanprogram

Összesen kilenc aluljárót lezár a kormány a fővárosban, 2,1 milliárd forintot fordít 85 nappali melegedő meghosszabbított nyitvatartására. Mint mondja, a kormány 130 új férőhelyet létesít. Az aluljáróknál a felszínen meg lehet oldani a közlekedést.

10.40: Ahmed H.

Gulyás Gergely bejelenti, hogy kiadjuk Ciprusnak Ahmed H.-t dublini egyezmény alapján, jelenti be Gulyás. Mint mondja, a terrorcselekmény miatt elítélt és kitoloncolt menekültnek régóta keresünk befogadó országot, most az egyezmény értelmében oda küldik vissza, ahol belépett az unió területére.