HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A „kempőciek”...

A „kempőciek”, avagy a magyar Dallas története

Magányos himba, lángcsóvás kopjafa, piszokkal járó büszkeség · Lovászi és az olajbányászat

HIRDETÉS

Kempőce nem létezik. Közjogi értelemben legalábbis nincs ilyen település, minden más szempontból viszont kristálytisztán látszik, hol is van Kempőce, és kik is azok a kempőciek. Mindennek megértéséhez vissza kell néznünk 1940-ig. Az időutazásban elsősorban a lovászi származású Jánosi Ferenc volt a segítségünkre, aki maga is az olajbányászatban dolgozik, ahogyan korábban szülei, nagyszülei is. Másodsorban pedig az ötvenes években épült kultúrház, ahol évtizedek óta szervezik a bányásznapokat, és ahová ezért tértünk be ma mi is.

HIRDETÉS

A terem közepén ülünk le, nagyjából egyenlő távolságra a helyi emberekről mintázott, szocreál domborművel díszített erkélytől és a színpadra feszített bányászjelképtől, a keresztbe tett kalapácstól és csákánytól. A pódium másik oldalán egyébként ott van Lovászi arany-fekete alapra helyezett pajzsa is, benne a lóval és a szőlővel, és nem maradhat el az olajbányászatot jelképező félköríves, fekete csík sem. Kezdődhet az időutazás:

Azt hitték Hitlerék, hogy óriási kincset rejt a magyar föld | Magyar Hang

– Papp Simon geológusmérnök mutatta meg, hol is kell itt lefúrni. Történt ez 1940 júniusában, s aztán az egyes számú kutat a későbbi gyakorlattól eltérően nem is Lovászi 1-esnek, hanem Simon 1-esnek nevezték – meséli Jánosi Ferenc.

(…)

HIRDETÉS

Jánosi szerint az 1940-től felfedezett olajmennyiség 60 százaléka még mindig odalent van, tehát 50 év alatt a felét sem tudták kibányászni. Így is három generáció számára biztosított szinte kánaáni gazdagságot Lovásziban az olaj.

(…)

Mi történt Lovászival a második világháború idején? Miért voltak kivételezettek a kommunizmus alatt? Hogyan változtatta meg a település életét az olaj? Mi van ma a faluval, mi maradt az egykori gazdagságból? A válaszokat keresse a Magyar Hang szeptember 27-én megjelent 2019/39. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/39. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,683lájkolóTetszik
2,808követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Borkai-ügy: őrizetbe vettek két prostituáltat

Kormányközeli lapok beszámolói alapján megindult a Borkai-ügy felgöngyőlgetése: a rendőrség őrizetbe vett két örömlányt, egy volt focistát pedig zsarolással vádolnak. A korrupciós szálról azonban nagy a csend.

Lemenni vidékre