Október 6-án búcsúzhatnak el Rajk Lászlótól a Fiumei úti sírkertben

Október 6-án búcsúzhatnak el Rajk Lászlótól a Fiumei úti sírkertben

Rajk László (Fotó: Neil Bates/Europeana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csendes emlékezésre hívja vasárnapra a Fiumei úti Sírkertbe Rajk László felesége mindazokat, akik tisztelték, szerették a szeptember 11-én elhunyt építészt, látványtervezőt, az egykori demokratikus ellenzék tagját, az SZDSZ alapítóját, a „sokakon segítő igaz embert” – írja a Hvg.hu.

Rajk László temetésére korábban, szűk körben került sor, ezért a család október 6-án, vasárnap, temetőnyitástól zárásig várja mindazokat, „akiknek fontos, ahogyan élt, amit alkotott, és amiért küzdött: a szabadság, az emberi jogok, a szolidaritás, a kultúra sokszínűsége, az önkényuralommal szembeni ellenállás, a harmadik Magyar Köztársaság és szeretett városa, Budapest”.

A tervezet szerint a sírnál – a Batthyány-mauzóleum közelében, a 10. parcellában, egy platánfa alatt – Rajk Judit 14 órakor helyezi el a saját emlékét. Az időpont megválasztása szimbolikus jelentőségű: október 6-a (nem mellesleg az aradi vértanúk 170 évvel ezelőtti, 1849-es kivégzésének napja) Rajk László számára is fontos történelmi nap volt. Apját, a Rákosi-korszak legismertebb, a kommunista vezetésen belül lezajló hatalmi harc során, egy koncepciós perben halálra ítélt, majd a kivégzett egykori kemény kezű belügyminisztert a korabeli rehabilitációja után, 1956-ban ugyanezen a napon temették újra Nagy Imre és további mintegy kétszázezer megemlékező jelenlétében.