HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Életem legna...

„Életem legnagyobb szégyenét élem” – Beismerte bűnösségét az ORÖ elnöke

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ezúttal eljött a Nyíregyházi Törvényszéken megtartott előkészítő ülésre a vesztegetéssel vádolt Balogh János, aki mostanáig az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke volt. Baloghnak azért kell felelnie a törvény előtt, mert még 2018-ban fiktív kampányrendezvényeket akart lepapíroztatni egy helyi vállalkozóval.

Minderre a fedezet az állami költségvetésből az ORÖ számára juttatott 81 millió forint kampánycélú támogatás lett volna. De ahogy Balogh János egy, a még korábbi Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételen fogalmazott, ezek a gyűlések nem valósultak volna meg „csak papíron”. Ő viszont az Országos Roma Önkormányzat számlájáról utalt volna a vállalkozónak, aki a remélt visszaosztást követően megtarthatott volna hatszázezer forintot. Az „üzlet” végül nem köttetett meg, de a hangfelvételen az is szerepelt, kell neki a pénz, hogy „agitálni” tudja az embereket.

Vesztegetés miatt is nyomoznak az ORÖ-elnök ügyében | Magyar Hang

Eredetileg szeptember 27-én lett volna az előkészítő ülés, de arra Balogh betegségre hivatkozva nem ment el, védőügyvédje azt jelezte a bíróság felé, hogy védence fertőző betegségben szenved, és azt kérte a testülettől, hogy a tárgyalást napolják el október 13-a utánra. Lapunk egyébként akkor úgy értesült, hogy Baloghot a nyíregyházi tárgyalás idején az ibrányi városházára látták bemenni. Informátorunkat igazolja a város honlapjára időközben kikerült jegyzőkönyv is a szeptember 27-i testületi ülésről, a jelenlevők között Balogh nevével.

Az október 13-án lezajlott önkormányzati választásokon az eddigi ORÖ-elnök most nem került be képviselőként az ibrányi testületbe, ezért a bíróság állását firtató kérdésére úgy fogalmazott: jelenleg lejárt a mandátumom, mint ORÖ-elnök. Így aztán a vállalkozó került a neve mellé, mint foglalkozás. Hangsúlyozta is, amellett, hogy még nem volt büntetve, nem tartja magát közszereplőnek. Mindez azért érdekes, mert az előkészítő ülésen a védelem részéről többször is elhangzott a későbbiekben, hogy Balogh János szeretne továbbra is a közéletben maradni.

HIRDETÉS

A védelem és a vádlott a tárgyalás során kétszer is szünetet kért, hogy megbeszéljék, megtegye-e beismerő vallomását Balogh rögtön az előkészítő ülésen. Mindenképpen szerették volna, ha a bíróság biztosítja őket arról, hogy az ORÖ korábbi elnökét nem tiltják majd el a közügyektől. Válaszul azt kapták, hogy az előkészítő ülés nem ennek a fóruma, azon „nincs alku”, de biztosítékot kaptak, hogy a vádlott enyhe büntetést kap, ha beismeri a vádiratban elhangzottakat, értékelve ezzel, hogy nem kell végigvinni a tárgyalási procedúrát.

Némi tanácstalanság után végül beismerte bűnösségét, és később hozzátette, hogy nagyon megbánta tettét. Úgy fogalmazott: „életem legnagyobb szégyenét élem, talán jobb lett volna, ha meghaltam volna”.

Bogdán László: Ketyeg már a cigányplutónium | Magyar Hang

A bíróság, miután végigmentek a vádiraton és vádlott elismerte a pontokat, hogy azok igazak, a beismerést elfogadta. Az ügyészség ezt követően indítványozta a börtönbüntetés kiszabását, próbaidőre felfüggesztve. A vádhatóság képviselője a tárgyaláson úgy fogalmazott, hogy enyhítő körülmény a vádlott beismerése, viszont súlyosító tényezőnek tartja azt, hogy a vádiratban foglaltakat egy országos önkormányzati szerv vezetőjeként valósította meg, mellyel közpénzt szeretett volna „anonimizálni”.

– Aki ezt megvalósítja, annak a közéletben helye nincsen – fogalmazott az ügyész. Balogh védőügyvédje szerint az ügyészség nagyon magasra helyezte az erkölcsi mércét, és az ügyben figyelembe kell venni „a kis magyar valóságot is”. Különben is, szerinte ha minden olyan beszélgetésről hangfelvétel készülne, aminek csak az eredményét vagy a következményét látjuk, az utat hozzá nem; akkor az nagyobb munkára sarkallná az ügyészséget is.

A bíróság október 24-én hirdet ítéletet az ügyben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,673lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Lemondott az MNB alelnöke

Váratlanul visszaadta megbízatását Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, mert más fontos vezetői tisztséget kapott.