Mindent bevet a Fidesz, hogy megnehezítse az ellenzéki polgármesterek dolgát

Mindent bevet a Fidesz, hogy megnehezítse az ellenzéki polgármesterek dolgát

Pikó András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kölcsönös megegyezéssel távozott a városüzemeltetésért és vagyongazdálkodásért felelős holding szinte teljes aláírási joggal bíró vezetősége, így félő, hogy nem utalják el időben a fizetéseket, leállnak a folyó ügyek, nem fizetik időben be az adót és a járulékokat, és kezelhetetlen hangulat alakul ki a vállalatnál – írta a Facebook-oldalán Pikó András, a VIII. most megválasztott polgármestere. Mindez azt követően történt, hogy az előző polgármester, a fideszes Sára Botond megtámadta a választás végeredményét, így Pikó egyelőre nem vehette át tisztségét a Józsefvárosban.

„A kampány a politikai verseny legintenzívebb része, a vesztes gratulációja az eredmény ismeretében nemcsak annak kinyilvánítása, hogy elismeri az eredményt, hanem annak is, hogy a verseny végén elkezdődhet a munka és a legyőzött nem gördít akadályokat a felhatalmazást kapott győztes elé. Sára Botond még nem gratulált nekem” – fogalmazott Pikó András. Kifejtette, a kerület tele van feleslegesen gerjesztett félelemmel, a bérlők rettegnek, mert az a rémhír terjed, hogy az új vezető kirúgja azokat, akiket fideszesnek tart.

„Polgármesterként minden józsefvárosi szolgálata a feladatom, nem érdekel, nem érdekelhet, ki melyik pártra szavazott és milyen a politikai meggyőződése. Aki betartja a szabályokat, az elvárható munkahelyi lojalitás szerint és jó színvonalon végzi a munkáját, az nem kell tartson semmitől. A politikai kinevezettektől és alkalmatlanoktól viszont megválunk – ez volt az ígéretem és be fogom tartani. Ez civilizált folyamat lehet, rajtam nem fog múlni” – hangsúlyozta az ellenzéki polgármester.

Nem a Józsefváros az egyetlen, ahol a vereséget szenvedett fideszes ex-polgármester és adminisztrációja igyekszik megnehezíteni az új vezetőség munkáját. Ahogy arról a Magyar Hang is beszámolt, a Ferencvárosban a Munkáspárt helyi polgármesterjelöltje támadta meg a választások eredményét, tíz perccel az új vezető, Baranyi Krisztina hivatalba lépése előtt. S bár a polgármester szerint megalapozatlan beadványról van szó, amit a főváros elutasít majd, erre azonban csak hétfőn kerülhet sor. Ennyi idő pedig véleménye szerint elég lehet arra, hogy az általa követelt kétes szerződéseket, egyéb dokumentumokat, amik az előző városvezetés korrupciós ügyeit bizonyíthatnák, eltüntessék a hivatalból.

Az I. kerületben győztes V. Naszályi Mártának is várnia kell, amíg elfoglalhatja posztját, hiszen a korábbi polgármester, Nagy Gábor Tamás szintén kifogást nyújtott be a választási eredmények miatt. A beadványban szereplő érvekről az újonnan megválasztott kerületi vezetőt hivatalosan nem tájékoztatták, a Várnegyedben rendkívül szoros verseny volt a két jelölt között, amelyet végül az ellenzéki V. Naszályi Márta 121 szavazatnyi előnnyel nyert meg, miközben 241 érvénytelen szavazat is érkezett.

A Hvg.hu információi szerint Újpesten a momentumos, közös ellenzéki jelölt Déri Tibor járt ugyanígy, bár ő több mint kétezer szavazattal nyert, mégsem vehette át csütörtökön a hivatalát, ugyanis a Fidesz a IV. kerületben is megtámadta az eredményt. A lapnak Déri azt mondta, hogy szerinte időhúzás megy, de hétfőn reggel 8-ra ő odamegy a hivatalba, el szeretné kezdeni a munkát. Addig is kérte a jegyzőt, tegyen óvintézkedéseket, illetéktelenek, akiknek már nincs mandátumuk, ne mehessenek be a polgármesteri hivatalba.

Mindeközben a X. kerületben, Kőbányán is megtámadták az önkormányzati választások eredményeit – írja a Mérce. Itt azonban nem a polgármesterre leadott szavazatokat számolhatják újra, hanem három egyéni választókerület eredményét vizsgálhatják meg. Erre azért van szüksége a Fidesznek, mert bár Kovács Róbert Antal a kormánypártok színeiben aratott sikert, a képviselő-testülete azonban a jelenlegi eredmények szerint 9-8 arányban ellenzéki többségű lenne.

A főpolgármester-választás eredményét a csütörtök délután négy órai határidőig senki sem támadta meg, így annak eredménye jogerős.