Indul a parlamenti szezon: Orbán Viktor vajon felszólal?

Indul a parlamenti szezon: Orbán Viktor vajon felszólal?

Fotó: Parlament.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzati választások miatt a szokásosnál ugyan valamivel később, de hétfőtől újra beindul a parlamenti szezon. Habár az előzetes napirendben egyelőre nem szerepel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felszólalna, a szokások szerint a kormányfő az első ülésen általában értékelni szokta az elmúlt időszakot és meghatározza, hogy miket tartanak prioritásnak a törvényalkotásban.

Már az első napon döntést is hozhatnak a képviselők, mégpedig a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Varju László mentelmi jogát függeszthetik fel. Polt Péter legfőbb ügyész azért kezdeményezte ezt, mert a tavalyi országgyűlési választások előtt egy hangfelvétel szerint a politikus arról győzködte egyik ellenfelét, hogy lépjen vissza az újpesti választókerületben. Ez pedig az ügyészség szerint választás rendje elleni bűntett megállapítására lehet alkalmas. Az Országgyűlés gyakorlata az, hogy közvádas ügyekben fel is függesztik a mentelmi jogot.

Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter | Magyar Hang

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke közben arról beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, hogy az őszi ülésszakban tovább bővítenék a családtámogatási rendszert, mert céljuk, hogy a magyar népesség növekedési pályára álljon. A csökkenés üteme már mérséklődött, de a Fidesz szeretné, ha a lakosságszám enyhén gyarapodna. Kósa Lajos azt mondta, hogy ez elérhető a családpolitikai eszközök bővítésével. A magyar családok jövőbeli kilátásait jelentősen javítják ezek az intézkedések, ezért "jó néhány ilyen javaslatunk lesz" - tette hozzá.

A kormánypárti politikus szerint másrészt azt látják, hogy az európai - főleg a német - gazdaság huzamosabb ideje kedvezőtlen, aggasztó adatokat mutat, ezért Magyarországnak újabb gazdaságvédelmi programot kell kidolgoznia és életbe léptetnie, hogy fenn tudja tartani a növekedés ütemét. Hozzáfűzte, hogy az ilyen programok eddig sikeresek voltak, hiszen a magyar gazdaság tudott bővülni, emelkedett a bérszínvonal és javult a foglalkoztatottság.

Tíz megyei jogú városban ellenzéki győzelem született | Magyar Hang

A parlament összetétele egyébként változni fog hamarosan, hiszen két jobbikos politikusból is polgármester lett: Mirkóczki Ádám Eger városát, Pintér Tamás pedig Dunaújvárost fogja a jövőben vezetni. Előbbi listáról jutott be az Országgyűlésbe, vagyis helyére a párt ültethet be valakit, Pintér Tamás esetében ugyanakkor időközi választást kell majd kiírni.

Az is kiderült már korábban, hogy a parlamenti újságíróknak még a korábbinál is nehezebb dolguk lesz, ha el akarnak csípni egy-egy politikust. Eddig is csak egy rövid folyosó állt rendelkezésre, ahol kamerával forgatni lehetett, ráadásul teljes mértékben a képviselőkön múlott, hogy egyáltalán elmennek-e arra. Ugyanakkor a sajtó munkatársainak legalább az a lehetőség megvolt, hogy kamera vagy fényképezőgép nélkül, de az ülésterem közelébe menjenek, ahol bizony ki-be járkálnak a képviselők. Ám már ez is csak a múlt, az új szabályozás szerint ugyanis elvileg arra a területre csak külön engedéllyel lehet majd belépni.