Ahol még a Kubatov-lista sem segített

Ahol még a Kubatov-lista sem segített

Zsuffa Erzsébet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy Budapesttől háromnegyed órára fekvő, elnéptelenedő kisváros, Pusztaszabolcs polgárai az eddigi fideszes vezetés helyett a jobbára civil ellenzéki jelölteknek szavaztak bizalmat. Zsuffa Erzsébet, a település új polgármestere beszélt az eladósodottságról, a megroppantott közösségről és arról, miként próbálja a fiatalokat maradásra bírni.

Az első kormánypárti értékelések azt emelik ki, hogy a Fidesz
megtartotta meggyőző fölényét a vidéki Magyarországon. Pusztaszabolcs azonban egyike azon tízezer lakos alatti településeknek, ahol nagyot bukott a kormánypárti jelölt. Mi történt?

– Ahogy az ország számos részén, Pusztaszabolcson is ellenhatást váltott ki a nagyon erős propaganda. A város történelmében soha nem voltak ennyien szavazni. A fiatalok meghallottak minket és megmozdultak. Közben valószínűleg nem sikerült úgy a mozgósítás a másik oldalon, ahogy azt elképzelték. Pedig a Kubatov-lista a rendelkezésükre állt és ahogy azt hangfelvétel is bizonyítja, fel is használták. Ketten indultunk, én a voksok 60 százalékát nyertem el, ez az eredmény önmagáért beszél. De a környező településeken is hasonló eredmény született, a nem kormánypárti jelöltek nyertek. A választás éjszakáján többen hívtak azzal, hogy alig várják az együttműködést.

Bevetik a Kubatov-listát Pusztaszabolcson | Magyar Hang

Csányi Kálmán, a város fideszes polgármestere a központból kapott lista alapján szervezi az agitációt a választás napjára - erről árulkodik egy Magyar Hanghoz eljutott hangfelvétel. A polgármester közölte: betartják az adatvédelmi előírásokat. Pusztaszabolcson egy a „központból" kapott lista alapján kereshetik fel a potenciális Fidesz-szavazókat a párt jelöltjei, aktivistái - derül ki egy lapunkhoz eljutott hangfelvételből, amelyen forrásunk szerint Csányi Kálmán, a település újrázásra készülő kormánypárti polgármestere hallható.

Az országos sajtóban is híre ment, a város plébánosa azon háborodott fel, hogy az ellenzéki jelöltek a templom előtt készítették kampányfotójukat. De agitáltak ön ellen az általános iskolában is. Mindig ilyen heves a kampány Pusztaszabolcson?
– Kevesebb, mint hatezren laknak a városban, itt majdnem mindenki, ismer mindenkit. Ráadásul a korábbi polgármester, a helyettese és én is a helyi iskolákban tanítunk, tanítottunk. Ettől még persze elfogadhatatlan az iskolai kampány, örülök, hogy vége van ennek az egésznek. A Zsuffa-család egyébként hosszú évtizedek óta aktívan részt vesz Pusztaszabolcs közösségi és vallási életében. Apám a település hentese volt, anyám a vegyeskereskedést vitte, mindenki ismerte őket, ahogy engem és három testvéremet is. Ezért is érintett rosszul, amikor már nem csak engem, hanem a családomat is támadni kezdték. Amikor bejelentettem indulásomat, a suttogó propaganda egyből elkezdte támadni Tünde nővéremet, aki korábban a bécsi magyar nagykövetségen dolgozott, jelenleg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke. Egy kisvárosban, mélyen vallásos családként ezek nagyon erősen hatnak. 

És mivel független jelöltként indult, gondolom azt is megkapta, hogy migránsokat telepítene be. 
– Persze, kicsiben itt is ment minden, ami az országos kampányban hallható volt. 

2013 óta fideszes polgármestere volt Pusztaszabolcsnak, ráadásul a közgyűlésben is a párt emberei ültek. Ha a kormánypárti propagandából indulunk ki, ennek egyet kellett volna jelentenie azzal, hogy a település felvirágzikMilyen állapotban van ma Pusztaszabolcs?
– A kérdést két részre szeretném bontani: van egy gazdasági és van egy közösségi láb. Az előző településvezetés 250 millió forintos hitelt vett fel az utak felújítására a ciklus utolsó két hónapjában. Ez amellett, hogy azt bizonyítja, központi forrásra fideszes városként sem számíthattunk, azt is jelenti, hogy rendkívüli módon el vagyunk adósodva. Ami ennél fájóbb, hogy az elmúlt hat és fél évben az oszd meg és uralkodj elve érvényesült. A vezetés az együttműködés helyett az emberek egymással szembeállításán dolgozott, a suttogó propaganda és a rossz indulatú pletykák terjesztése vált jellemzővé, ami az ezt megelőző időszakban ismeretlen volt Pusztaszabolcson. Korábban a városi rendezvényeket sokan látogatták, szívesen találkoztak, beszélgettek egymással az emberek, a fiataloknak is megvoltak a közösségeik. Ezt az aktív közösségi életet sikerült megroppantani. A focipálya köré kerítést húztak, azóta már futni se járnak ki a lakók, de ugyanez a helyzet a templomkerttel is: míg én szinte ott nőttem fel, ott találkoztak a fiatalok, most valami miatt fontosabb zárva tartani a kapukat. A fiataloknak ma egy utcai lépcső szolgál találkahelyként. Nem csoda, ha elmennek innen, hiszen létre se jön az a közösség, ami megtartaná őket. 

Polgármesterként mik a tervei?
– Az a célom, hogy öt év múlva Pusztaszabolcs újra egy jó hangulatú közösség legyen, ahonnan a fiatalok nem menekülnek el, hanem inkább ide jönnek és szerepet kapnak a város életében. Budapesttől, Székesfehérvártól és Dunaújvárostól is agglomerációs távolságra vagyunk, az ingatlanárak alacsonyabbak,mint a nagy városokban. Van nyugalom, természet, de közoktatás is az óvodától a gimnáziumig. Az adottságaink kiválóak, csak ki kell használnunk őket, hogy jó legyen itt élni. A Fould-Springer–Wooster-kastélyból közösségi teret szeretnénk kialakítani, ahol elsősorban a nyugdíjasoknak, fiataloknak csinálunk programokat. A közösségépítésben fontos partnerként tekintünk a katolikus egyházra és a cserkészszövetségre. Emellett szeretnénk nyitni a külvilág felé is: Pusztaszabolcs egy vasutas település, adja magát, hogy minden évben rendezzünk vasutasnapot, ahová nemcsak a környező településekről, hanem az ország más pontjairól is jönnének az érdeklődők. Ebben a munkában mindenkire számítok, azokra is, akik korábban támadtak. 

Ez mind szép, de ha el van adósodva a település, nehéz lesz finanszírozni bármit is. A kastély is lepusztult, sok milliót elnyelne. 
– Az átadás-átvétel a napokban zajlik, számítok arra, hogy csontvázak fognak kihullani a szekrényekből. Bizonyára lesznek szerződések, amelyeket felül kell vizsgálni. Az egyik első utam a bankba fog vezetni, a hitellel kapcsolatosan szeretnék tárgyalni. Szándékunkban áll valamilyen ösztönzőt bevezetni arra is, hogy az iparűzési adó összegét közösségi célú fejlesztésekre fordítsák a helyi vállalkozások. Emellett számítok központi segítségre is. Pályázni fogunk mindenre, amire lehet és érdemes. Pusztaszabolcs egy remek hely lesz, hisz remek emberek lakják, akik Képesek összefogni városukért.