Handó Tünde alkotmánybíró lesz

Handó Tünde alkotmánybíró lesz

Handó Tünde (b) idén áprilisban Völner Pál és Nyiri Beáta társaságában az Egri Törvényszék felújítása alkalmával (Fotó: Kormány.hu/Véssey Endre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz Handó Tündét jelöli Stumpf István korábbi alkotmánybíró megürülő helyére – közölte a frakció. Hétfőn 14 órakor ült össze az Alkotmánybíróság tagjait jelölő, az országgyűlési képviselőcsoportok által delegált tagokból álló eseti bizottság. A Fidesz két perccel az ülés előtt tudatta Handó Tünde jelölését. Mivel a kormánypárti tagok vannak többségben, nem hozott a szavazás meglepetést: az ülésen megszavazták Handó Tünde jelölését.

Az ülés után a hvg.hu tudósítója több bizottsági tagot is próbált megszólaltatni a döntésről, ám Bajkai István fideszes képviselő mindössze annyit közölt, hogy „ez nem az a hely, ahol újságírók kérdezhetnek”, majd elment. Bőbeszédűbb volt viszont Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, aki szerint a döntéssel bebizonyosodott, hogy a Fidesz ismét „kádertemetőnek” használja az Alkotmánybíróságot.

A képviselő hvg-nek adott nyilatkozata szerint az egész eljárás során csak arra törekedett a Fidesz, hogy fenntartsa a törvényesség látszatát, hiszen bár a jelölőbizottság májusban alakult, azóta egyetlen ülése, illetve akár csak informális egyeztetés sem volt, a mostani ülésről is csak pénteken délután fél ötkor kapott egy SMS-t. Márpedig nekik is lett volna jelöltjük a pozícióra, ám időhiány miatt nem lehetett vele egyeztetni és végigvinni a jelölését.

Alkotmányos krízis jelei | Magyar Hang

Handó Tünde jelenleg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, évek óta komoly konfliktusban van az Országos Bírói Tanáccsal, utóbbi már a menesztését is kezdeményezte.

A HVG már június végén arról írt, hogy információik szerint alkotmánybíró lehet Handó. Akkor úgy tudták, hogy az OBH-elnök ellenkezett, de már az utódját is megtalálták: Répássy Árpád, a korábbi igazságügyi államtitkára, Répássy Róbert testvérének személyében. A hír a portál szerint meglehetősen nagy megütközést keltett az Alkotmánybíróságban.

(hvg.hu)