„Ki kell szabadítani a diákot a padok rabságából, kalodából fészekké kell átépíteni az iskolát”

„Ki kell szabadítani a diákot a padok rabságából, kalodából fészekké kell átépíteni az iskolát”

Winkler Márta (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel fél évszázadon át tanított a hazai alternatív oktatás tevékenységével kisebb-nagyobb hullámokat, olykor pedig tiltakozást kiváltó kiváló pedagógusa. Winkler Márta nemrég ünnepelte 85. születésnapját.

Hogyan jutott el hozzám? – az asszony, kedves arcú, finom, szép vonásokkal, élénken figyel; hosszan és mélyen, némiképp zavarba ejtően a szemembe néz. Éppen negyven év telt el, de a tekintet, döbbenek rá, ugyanaz. Péterffy András 1979-ben forgatta Iskolapélda című filmjét a lázadó, új utakon járó tanítónőről, Winkler Mártáról. A pedagógusról, aki felszedte a tanterem (akkoriban még) leszögezett padjait, diákjai pedig állva, ülve vagy épp a teremben sétálva foglalkoztak matematikával, költészettel, zenével. Ugyanúgy nézett a tanítványaira, mint érkezésem után nem sokkal rám.

Iskolapélda

(...)

– Minden diákomnak az volt az elsődleges feladata, hogy szabadon gondolkodjon a felvetett kérdéseken. Meggyőződésem, hogy nem kell mindent rögtön megtanítani, el kell mélyíteni a dolgokat. Nem játszattam őket, hanem együtt játszottunk, nem dolgoztattam őket, hanem az adott munkát közösen végeztük el. Első osztályban az első hónapokban ritkán vittem őket az asztal közelébe. Népdalokat, népi játékokat tanultunk, és közben számukra szinte észrevétlenül elkezdtünk foglalkozni az olvasással és az írással.

Az élet nem unalmas! | Magyar Hang

(...)

– Korábban sokszor mondták nekem, hogy munkámmal lerombolom a tanári tekintélyt. Pedig mi is az igazi tanári tekintély? Szerintem az, hogy felnőttként is megkeresnek, hozzám fordulnak, ha kérdésük, gondjuk-bajuk van, hogy az esküvőjükre meghívnak, hogy rendszeresen tartunk találkozókat. A volt osztályaimmal minden nyáron tartunk egy-egy utótábort.

(...)

Hogy talált rá a maga útjára? Mi volt a célja? Mit szóltak a tanítóképzőben a reformelképzeléseihez? Hogyan élték meg a váltást a gyerekek, amikor átkerültek a hagyományos felső tagozatba? Hogyan alapított saját iskolát? Milyennek látja az oktatásügy jelenlegi helyzetét? A válaszokat keresse a Magyar Hang október 25-én megjelent 2019/43. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/43. számban? Itt megnézheti!