HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Beismerték: n...

Beismerték: nem fogják kiüríteni év végéig a Hős utcai gettót

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

D. Kovács Róbert Antalnak, Kőbánya fideszes polgármesterének és Révész Máriusz kormánypárti parlamenti képviselőnek egyaránt van szíve. Legalábbis mindketten azt mondták a kerület csütörtök esti közmeghallgatásán Mihály Bulcsú, a Hős Utcában tevékenykedő civilszervezet képviselőjének kérdésére. Más felvetésre egyébként már nem tudtak, vagy nem akartak ilyen határozottsággal felelni.

HIRDETÉS

A Kontúr Közhasznú Egyesület tagjának érdeklődése persze nem anatómiai jellegű volt, arra próbált választ kapni a megszólítottaktól, hogy rendezik majd úgy a Budapest közepén fekvő szegregátum helyzetét, hogy ők ne találkozzanak ott emberi tragédiákkal nap, mint nap.

Mihály Bulcsú kérdésében utalt a csütörtök délelőtt a 10. kerület közgyűlésén elhangzottakra is, ahol a polgármester ugyan szociális intézkedések egész sorát említette, hogy mi mindent valósít meg az önkormányzat, de arra egyszerűen nem adott választ, hogy mégis mit jelent számára a szociális munka. Válaszát nem is fogadta el a testület: 8 fideszes igen, 9 ellenzéki nem született a voksoláson. (Kőbánya élén fideszes polgármester áll, ám az ellenzéki képviselők többségben vannak a közgyűlésben.)

A Hős utcában „igazából az önkormányzat áll a rendetlenség pártján” | Magyar Hang

Korábban is voltak erre utalások, de ezúttal nyíltan el is hangzott, hogy bizony nem fogja tudni a kerület lebontani a Hős utca 15/A és B. tömböket, azt a gettót, ahol pár éve megdöbbentő nyíltsággal zajlott a kábítószer-kereskedelem – történetesen két rendőrlaktanya szomszédságában. Az önkormányzat a tarthatatlan állapotok felszámolására kapott is 2,1 milliárd forintnyi támogatást a központi költségvetésből, a háztömbök kiürítésének határidejeként pedig 2019. december 31. volt megadva. Csak mivel a lakóknak mindössze pármilliós kártérítést fizettek volna, ezért nem tudtak a Hős utcaiak megegyezni az önkormányzattal, így a kormányhivatal kisajátításokat indított el, ám ezek során is nagyon kevés pénzből kártalanította volna a tulajdonosokat az állam. Úgyhogy a kisajátítási perek során a lakók jó része jelezte, hogy ők lakást szeretnének, nem pénzt, ezért aztán világossá vált, hogy így a kiürítés eredeti határideje nem lesz tartható.

HIRDETÉS

Ez az, amit Urbanovszky Zsuzsanna a Kontúr képviseltében úgy fogalmazott meg a közmeghallgatáson: ugyanoda jutottunk, ahonnan elindultunk. Vagyis szerinte a rendezés koncepciója nincs megtervezve, az történik, hogy a kerület vezetése „a kisajátítás bugyrai mögé bújik” és nem törekszik a gyors rendezésre, ami pedig mindenkinek az érdeke lenne.

Szájhős utca | Magyar Hang

Benne is van a Kontúr önkormányzati képviselőknek nyújtott tájékoztatójában, hogy az önkormányzat lassítja a telepfelszámolást azzal, hogy a Hős utcai lakástulajdonosoknak tisztességtelenül alacsony vételárakat kínált.

És hát valóban nem lesz itt gyors rendezés: D. Kovács már az interpellációjában jelezte, hogy „az önkormányzat kérte a támogatás felhasználásnak határidejének meghosszabbítását 2020. december 31-ére”. Ez volt az első nyilvános beismerése annak, hogy nem fogja tudni Kőbánya önkormányzata az idei év végéig megoldani a Hős utca kérdését. Így aztán ahelyett, hogy a cserelakások gyors kiutalását követően már szanálták volna a gettót, várhatóan a jövő évben is azok a problémák fogják keseríteni a Hős utcaiak és a kőbányaiak életét, amiken már rég túl lehetnének.

Ilyen például a drog, ami közel egy évnyi csend után újra visszatért a két háztömb sokat látott falai közé, így aztán – ahogy az egyik lakó fogalmaz – az idősek kezdenek máris félni az újra felbukkanó szerhasználóktól. Erre a közgyűlésen megjelent kerületi rendőr-alezredes annyit mondott, hogy „jelentheti a megjelenteknek, hogy nagyon jó helyzet van most a Hős utcában”, és mikor a helybeli viszonyokat nap, mint nap megtapasztalók egyszerűen kinevették, akkor annyit tudott mondani, hogy szerinte ma már abból van helyzet a Hősben, hogy kuncsaftok sértődötten jelzik a rendőröknek, hogy ők csak drogot akartak venni, de elkergették onnan őket. Révész Máriusz is csak azt tudta megjegyezni, hogy a buszmegállókban dülöngélőktől a szálak egyértelműen a Hős utcába vezetnek, de hogy ezt a rendőrök éveken át testközelből nézték, arra ugyanúgy nem reflektált, ahogy a tavalyi közmeghallgatáson sem tette.

Ilyen probléma lesz alighanem az illegális lakásfoglalók kérdése is, akit több lakó jelzése szerint békén hagy a kerületi vagyonkezelő. Sokszor le sem falazzák már az üresen maradt lakásokat, hanem szinte költözhető állapotban hagyják ott a ki tudja honnan érkezőknek, nyitott ajtóval, csillárral és zuhanyfülkével. „Ez felhívás keringőre”, ahogy Mihály Bulcsú fogalmaz. Erre D. Kovács annyit tudott mondani, hogy megoldotta volna a kérdést, ha kerítést emeltek volna a világítás hiányában egyébként vaksötét gettó köré, vagy bekamerázták volna azt. És szerinte a lakásfoglalók magántulajdonban lévő házakat foglalnak el, nem önkormányzati bérleményeket, azokat a polgármester tájékoztatása szerint naponta, kétnaponta ellenőrzik.

Szerintük mi vagyunk a csótányok | Magyar Hang

A világítás hiánya mellett pedig alighanem a szemétkérdés az, ami talán a legszürreálisabb jelenség a kőbányai szegregátumban. Noha az utcai kamerák rögzítik, semmilyen retorzió nem érik azokat, akik telehordják a két tömb környékét a szemetükkel. (Ahogyan az újra megjelenő dílereknek sem esett eddig bántódása, pedig nem ritkán a nyílt utcán árulják a bódítószereiket.) Azokat sem kéri számon senki, akik a házból dobálják ki a gangról a hulladékot, hogy aztán hegyekben álljon az udvaron a pelenka, vagy télen is dzsekit és zacskót teremjenek a Hős utcai fák. Ezzel amúgy vissza is tértünk az előző problémához is, ugyanis a helyiek elmondása szerint egyébként jórészt illegális lakásfoglalók szemetelnek. És bizony sokszor hiába fizetik a lakók a közös költséget, még sincs hónapokig takarítás a Hősben, ezért aztán berzenkedve és szörnyülködve jegyezheti meg a polgármester, hogy a környéken 2000 köbméter szemetet szedtek össze közpénzből. Viszont amikor a Kontúr és a civilek állnak neki felszedni a szemetet, akkor ezt guberálásnak minősítik és feljelentéssel, bírsággal fenyegetőznek a kőbányai fideszes vezetők.

HIRDETÉS

Úgyhogy benne van a pakliban, hogy tavasszal már a zöldellő fűből kell majd összeszedni a teli pelenkákat, az eldobott zacskókat – és persze a használt fecskendőket is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,203lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!