HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Mátrai erőmű:...

Mátrai erőmű: a tiszti főorvos szerint nincs veszélyben senki

HIRDETÉS

Tájékoztatást adott pénteken a katasztrófavédelem a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó mátrai erőműben történt, múlt heti balesetről. Mint ismert, november 12-én vonultak ki a tűzoltók lakossági bejelentés után az erőmű visontai telephelyére erős szagú gáz miatt. A később kiszivárgott sajtóinformációk alapján több dolgozó is rosszul lett. Az Országos Katasztrófavédelem többször is arról tájékoztatott, hogy a lakosság nincs veszélyben.

HIRDETÉS

A történtek után több mint egy héttel hívtak össze közös sajtótájékoztatót a katasztrófavédelem és az erőmű illetékesei. Közölték, a szolgálat jelenleg is folyamatosan méréseket végez Visontán, ezek minden alkalommal nullás értéket mutattak, ezért lakosságvédelmi intézkedést nem kell alkalmazniuk. Két buszt azért a katasztrófavédelem kiküldött a helyszínre, de mint mondták, a szervezet mindent túlbiztosít.

Hampó Norbert, a mátrai erőmű biztonsági vezetője elmondta, november 6-án észleltek először kellemetlen szaghatást az erőmű munkásai. (A sajtóban több helyen az jelent meg, hogy problémát az okozta: a kénhidrogén kivonására készült medence egyik szivattyúja elromlott. A Mátrai Erőmű tájékoztatása szerint azonban a szivattyú ugyan meghibásodott, s ennek javítási munkálatai alatt észlelték a dolgozók először a gáz jelenlétét, de a meghibásodás és a gáz felbukkanása között összefüggést vagy kapcsolatot kimutatni nem lehetett.) A tünet orrfolyás és könnyezés volt, illetve kellemetlen szúrós szagot éreztek. Emiatt többen, 19-20 ember fordult az erőmű orvosához, de a sajtótájékoztatón ő azt mondta, a dolgozók jelentéktelen tüneteket produkáltak. November 8-án nitrogén-monoxid csekély mértékű jelenlétét észlelték az erőműben, délutánra kénhidrogén is került a térbe. Ekkor ezt a területet lezárták és védőfelszerelést adtak az ott maradt munkásoknak. November 9-én tovább szellőztették a medencét és a szivattyúházat, amihez meg is kellett bontani az épületet.

A biztonsági vezető hangsúlyozta, az erőmű környezete nem volt veszélyben, ahogy a lakosság sem. Kérdésre válaszolva elmondta, a legmagasabb, veszélyes koncentráció időpontjában dolgozók nem tartózkodtak a szivattyúházban és annak környezetében.

A katasztrófavédelem pedig arról tájékoztatott, hogy a műszereik rendkívül érzékenyek, nagyon alacsony koncentrációjú szennyezésnél is jeleznek, így fordulhatott elő, hogy jeleztek a műszerek a belső területen. Az üzemen kívül viszont az esemény során nem mértek semmilyen szennyezettséget. Pozsgay Szabolcs tiszti főorvos szintén azt mondta, hogy a lakosság egészsége nem volt és jelenleg sincs veszélyben.

HIRDETÉS

A rendőrséghez feljelentés érkezett környezetkárosítás bűntette miatt. Ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök fogják vizsgálni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,016lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb EU-s terveket bírál a magyar kormány

Magyarország egyetért azzal, hogy új Afrika-stratégiára van szükség, a kérdés ennek a tartalma – mondta Szijjártó.

Koravén demokraták