Megszüntetnék a VIP-parkolást a Várban

Megszüntetnék a VIP-parkolást a Várban

Kapisztrán tér (Fotó: V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget vetne az I. kerület momentumos alpolgármestere annak, hogy lényegében 1 forintért lehessen percenként parkolni a Budai Vár egyes részein. A 444.hu vette észre Gelencsér Ferenc erről szóló bejegyzését.

– A parkolási válság kellős közepén van egy hely, ahol egészen döbbenetes árakon lehet parkolni már évek óta. Ez a hely az ország közepe, a polgárváros, az ország egyik legnagyobb turisztikai célpontja, a Budai Vár – írta a politikus.

Security Check Required

Beszámolója szerint egyes cégek, így például a Hilton, vagy éppen a hírek szerint az előző városvezetéssel jó viszonyt ápoló étterem tulajdonosok vendégei 1 forint+ÁFA / perc alapdíjon parkolhatnak a Vár területén. Ez óránként nagyjából 76 forintra jön ki.

– Mennyire életszerű az, hogy valaki feljön az ország szívcsakrájába elkölteni egy laza 30 ezer forintos vacsorát, vagy megszáll a Hiltonban egy éjszakára 40 ezerért, mindeközben EGY forint+ÁFA / perc alapon parkolhat az első három órában egy olyan helyen, ahol a lakók egyre jobban háttérbe szorulnak, és problémát jelent a saját otthonuk közelében történő parkolás – írta. Ezzel szemben máshol, például az Újlipótvárosban, 525 forint / óra a parkolási díj.

Az alpolgármester a portálnak azt mondta, a vendégek jutányos parkoltatása technikailag úgy működik, hogy az önkormányzat bérbe ad egy kódolót a helyeknek, hogy a sorompónál megkapott zsetont azzal dekódolják. A kódólógép a cégeknél van, így a vendégek, vagy bárki akinek dekódolták a bilétáját, ki tud hajtani a várból fizetés nélkül. Az 1 forintos percdíjat pedig a vendéglátó rendezi az önkormányzattal.

V. Naszályi Márta: Nagy pofont kapott a Fidesz | Magyar Hang

Gelencsér Ferenc azt is közölte, hogy tavaly ebből 10,6 millió forintnyi „bevétele” származott a kerületnek. Márpedig szerinte ha például az újlipótvárosi árakkal számolna, akkor 62 millióval több jöhetett volna össze.

A politikus kezdeményezni fogja, hogy a mára már ellenzéki vezetésűvé vált önkormányzat vizsgálja felül a parkolási kódoló rendszert, és annak alkalmazását úgy, hogy a kedvezményezettek köréből a profitorientált luxus éttermek és szállodák kerüljenek ki.