Már az intenzív osztály működését veszélyezteti az orvoshiány Veszprémben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az intenzív ágyak harmadán nem fogadhatott betegeket a Veszprém megyei kórház a hétvégén – számolt be róla a Népszava. Veszprém megye legnagyobb betegellátó intézménye, a Csolnoky Ferenc Kórház a továbbra is fennálló szakember hiányra hivatkozva jelentette a hatóságoknak a hétvégén, hogy intenzív osztálya ágyainak harmadát nem tudja használni. Az 12 ágyas részleg nemcsak a kórház saját traumatológiáját, sebészetét, stroke centrumát szolgálja ki, hanem szükség esetén a balatonfüredi szívkórházból is ideszállítják a betegeket. Az intézmény nem reagált a lap kérdéseire, ezért nem tudni, a történtek okoztak-e működési zavart, kellett-e műtéteket elhalasztaniuk.

Orvoshiány miatt több órát utazhatnak a szolnoki fertőzőbetegek | Magyar Hang

Május elsejétől szakorvoshiány miatt átmeneti ideig bezár a szolnoki Hetényi Géza Kórház húsz ágyas infektológiai, vagyis fertőzőbeteg osztálya. Mindez azt jelenti, hogy bizonytalan ideig Jász-Nagykun-Szolnok megye 380 ezer lakosa számára csak a megyeszékhelytől több órányira, Budapesten, vagy Debrecenben biztosított az ellátás.

Mint a lap megjegyzi, az egészségügy szakemberhiánya eddig csak a fővárosban és a közép-magyarországi régióban okozott logisztikai feladványokat a mentőknek, egy ideje viszont már más régiókban is mind többször kell fogadó intézményt keresniük a beutalási rendben kijelölt intézmény helyett. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint is évről-évre több kórházi kapacitást szüneteltetnek orvosok vagy szakdolgozók hiánya miatt az intézmények. Tavaly már 889 férőhelyet nem tudtak kihasználni, ami valamivel már több mint az összes kórházi ágy két százaléka. A Magyar Kórházszövetség a minap kétnapos konferenciát tartott az ágazat humánerőforrás gondjairól.

Szakorvoshiány miatt halhatott meg egy beteg a Honvédkórházban | Magyar Hang

A hétvégén elhunyt a Honvédkórházban egy középkorú nő, akit háromszor szállítottak oda-vissza az intézmény két telephelye között, és mire kiderült, hogy mi a gond, már nem érte meg a műtétet, írja a hvg.hu. A lap már korábban megírta, hogy betegéleteket veszélyeztet nap mint nap a Honvédkórház radiológushiánya.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018-as adatai szerint az orvosi álláshelyek 3,8 százaléka, a szakdolgozóinak 3,4 százaléka betöltetlen. A legnagyobb probléma a fekvőbeteg-ellátásban van, ahol az orvoshiány 6,2, a szakdolgozóké pedig 5 százalékos. Arra a kérdésre, hogy mennyi a hadra fogható szakember, a ÁEEK humánerőforrás monitoring jelentése ad a miniszternél pontosabb választ. Bár a nyilvántartásban 55 603 orvos szerepel, ebből érvényes működési engedélye csak 33 ezernek van, önálló gyógyításra pedig mindössze 27 ezernek van jogosítványa. Az utóbbiak húsz százaléka 65 év feletti, közülük 70 évesnél is idősebb 3611 orvos.