HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Milliókkal tá...

Milliókkal távozott az ügyeskedő cégvezető a debreceni telekbotrány után

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hiába bukott bele egy visszaélésgyanús privatizációba, távozásakor mégsem bántak szűkmarkúan a debreceni önkormányzati cégvezetővel. Kováts Ákos több mint hárommillió forintos lelépési pénzzel búcsúzott a Cívis Ház Zrt.-től – derítette ki lapunk.

Azt követően fordultunk közérdekűadat-igényléssel a Cívis Ház Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-hez a lelépési pénzt firtatva, hogy a vagyonkezelő közölte: Kováts Ákos lemondott tisztségéről. Úgy tudjuk különben, hogy Papp László fideszes polgármester és a képviselők mandátumfelvétele után egy nappal született meg a cégvezető személyét érintő döntés. A közleményből tudható az is, hogy a cégvezető munkaviszonyát hivatalosan közös megegyezéssel szüntették meg.

Adatigénylésünkből – amelyben kifejezetten a kifizetésekre kérdeztünk rá – kiderült: az önkormányzat ingatlanforgalmazó cégét, a Cívis Ház Zrt.-t 2000 óta vezető Kováts Ákosnak távozásakor 2,8 millió forintos teljesítménybért fizettek ki. Ezenkívül szabadságmegváltás címén is kapott 254 ezer forintot. Így jött ki a 3 millió forintot meghaladó lelépési pénz.

Tekintettel arra, hogy az általa vezetett cég közvagyonnal gazdálkodik, kíváncsiak voltunk arra is, hogy Kováts ténylegesen mennyiért vezette a Cívis Házat. Az adatok szerint 2015 és 2019 között több mint 110 millió forintot kapott a munkájáért. A kifizetések alapján a (volt) cégvezetővel idén is elégedettek voltak. Októberig 4,2 millió forintnyi teljesítménybért fizettek ki számára, ami a távozásakor kapott tétellel 7 millió forintot tesz ki. Ezt a Vagyonkezelő holding vezérigazgatója, Kocsik-Marossy Virág azzal magyarázta, hogy a Cívis Ház évről évre teljesítette a kitűzött célokat: tavaly 652 millió forint, idén szeptember 30-áig pedig 762 millió forint volt a társaság adózott eredménye. Kováts jogosult volt még kafetériára, ez 2015 és 2019 között 1,5 millió és 2,5 millió forint közötti összeget jelentett évente. Kiderült továbbá, hogy a cégvezető magáncélokra is használhatta a Cívis Ház által biztosított személyautót belföldön és külföldön egyaránt – igaz, ennek költségét nem térítették.

HIRDETÉS
A Kováts Ákos által megszerzett telek a debreceni Antall József utcán Fotó: Szabó Zsolt László
A Kováts Ákos által megszerzett ingatlan a debreceni Antall József utcán. Árnyék vetül rá Fotó: Szabó Zsolt László

Mint bemutattuk, Kováts két olyan értékes, debreceni ingatlant szerzett meg feltűnően rövid úton, amely korábban az általa vezetett Cívis Ház tulajdonában volt. Az ügyleteket földhivatali és céges adatbázisok, testületi jegyzőkönyvek segítségével göngyölítettük fel. A Cívis Ház az Antall József utcai telket másfél évig tartó „altatás” után 2017 októberében értékesítette egy hajdúszoboszlói vállalkozó egy hónappal korábban alapított cégének, a Déco Apartman Kft.-nek. A stróman azonban már egy hónappal később, 2017 novemberében kiszállt, és eladta a vállalkozást Kováts Ákosnak. Kováts ekkor rántotta az ügybe a Cívis Háznál dolgozó közvetlen munkatársát: néhány hónapra őt ültette a Déco ügyvezetői székébe, közben pedig Kováts lakcímére jegyezték be a céget. Ezután lett Kováts a Déco kizárólagos tulajdonosa. A telken társasházakat építtet, a tervező szintén ő. Az egykori önkormányzati cégvezető a történteket elismerte, ugyanakkor szerinte csupán egy kínálkozó befektetéssel élt.

A másik, Miklós utcai telek esetében egy magánszemélyre osztották a strómanszerepet. Papíron ő vásárolta meg a Cívis Háztól az ingatlant, de a tulajdoni lapra már nem került fel a neve. Vélhetően azért, mert a vásárló elmulasztotta a földhivatali bejegyzést. Mindenesetre a földhivatali irat szerint az ingatlan 2019 januárjában került a Déco Kft. tulajdonába. Kováts ott is építkezik, 26 ötcsillagos szállodai szobának megfelelő garzonlakást alakítanak ki.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg, 2019. november 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,687lájkolóTetszik
3,469követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek