HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elfogadták a ...

Elfogadták a kutatóhálózatától megfosztott MTA új küldetését

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Rendkívüli közgyűlésen fogadta el hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lovász László, a szervezet elnökének a Magyar Tudományos Akadémia Küldetése 2019 című javaslatát, ami az előttük álló feladatokat összegzi, az akadémiai kutatóhálózat nélkül – írta meg a Népszava. A dokumentum hét pontban foglalja össze az akadémia céljait:

  1. Az Akadémia a magyar tudományos közösséget egyesítő és megjelenítő köztestület.
  2. Az Akadémia őrzi és ápolja a magyar nyelvet, gondozza a nemzet tudományos és kulturális örökségét.
  3. Az Akadémia hozzájárul a kutatás feltételeinek megteremtéséhez, és képviseli a magyar tudományos kutatás érdekeit.
  4. Az Akadémia a tudományos minőség és a tudományetika letéteményese.
  5. Az Akadémia feladata a magyar tudomány nemzetközi kapcsolatainak bővítése, eredményeinek megjelenítése és érdekeinek képviselete.
  6. Az Akadémia a nemzet tanácsadója.
  7. Az Akadémia közvetíti a tudományos kutatások eredményeit a társadalom számára.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Lovász László arról beszélt, hogy a hét pontot két háttérdokumentum alapozza meg, nemsokára ezeket is nyilvánosságra hozzák majd. Lovász azt mondta, jobban szeretné, ha az Akadémia jobban érvényesülne a tudománypolitikában, de „nem politikai, hanem segítséget felajánló felhanggal”.

HIRDETÉS

„Az Akadémia, mint a nemzet tanácsadója, így azt jelenti: az MTA köztestületi tagjainak tudása a nemzet és a mindenkori kormányzat rendelkezésére áll. Az Akadémia a kormányzattal, a hazai kutatási, fejlesztési és innováció rendszerrel, az oktatási rendszerrel és a társadalommal kialakított széles körű együttműködésre alapozva valósítja meg az akadémiai törvényben is megjelenített tanácsadói, a döntéshozatalt támogató szakpolitikai tevékenységét. Ennek érdekében vállal részvételt a tudománypolitikai testületek munkájában” – mondta az elnök.

Az MTA kutatóintézeteit idén csatolta el a kormány, és adta át a direktebb kormányzati irányítás alatt álló Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnak. Az Akadémia tiltakozott az eljárás ellen, civilek és akadémikusok is tüntettek a kutatóhálózat megtartása érdekében, de ettől a helyzet nem változott.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,648lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek