HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Reped a színé...

Reped a színésznő házának fala, életveszélyes az épület, a hatóságok mégsem lépnek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

– Huszonöt éve lakunk ebben a családi házban, de mostanáig semmi különösebb gondunk nem volt az épülettel. Idén ősszel azonban repedések jelentek meg a ház falán. Először a szobában vettük észre, majd az idő előrehaladtával már kívülről is látszottak a rések. S ami igazán elkeserítő, ha lassan is, de folyamatosan nőnek a repedések – mondja a Magyar Hangnak Szalai Kriszta színésznő, aki a lapunkban megjelent cikket olvasva korábban gyűjtést indított annak a kilencgyermekes családnak az érdekében, akinek elárverezték otthonát. Hamarosan össze is gyűlt egy házra való összeg, s azóta a család lakhatása is megoldódott. 

Most azonban, amikor saját magának lenne szüksége segítségre, úgy tűnik áthatolhatatlan falakba ütközött. Elmondása szerint – miután augusztusban meglátta az első repedést, majd szeptember végére azok egyre több helyen jelentek meg és egyre nagyobbak lettek – először az okokat kezdte keresni. A szakemberek véleménye szerint a házon megjelent törések keletkezésének oka az, hogy a szomszéd telken építkezni kezdtek, s igen nagy mennyiségű földet hordtak el a telekhatár közeléből, ezért nincs, ami megtámassza a talajt, így megcsúszott az épület alapja. Az ilyen esetekben támfalat kell építeni, amely óv a föld további csúszásától.

Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang
Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang

Szalai Kriszta beszélt az építtetővel, hogy mielőbb támfalat kellene építeni, mert lassan életveszélyes lesz az épület. A szomszéd egyelőre nem hajlandó erre, úgy tűnik, nem akarja vállalni a felelősséget, hogy a föld elhordása miatt süllyedt meg a ház alapja. Sőt, másik szakértői véleményt szerzett be, amely szerint az építési munkáknak nincs köze a falakon megjelent repedésekhez. 

Az építéshatósági jogokat gyakorló kormányhivatal felé a sértett november ötödikén jelezte a problémát, ahonnan december hatodikán azt a választ kapta, hogy felszólították az építtetőt, biztosítójával vizsgáltassa meg, valóban a föld elhordása miatt alakult ki a helyzet.

Szalai Kriszta: Olyan vezetők kellenek, akik az emberek lelkét igyekeznek emelni | Magyar Hang

– Beadványomban jeleztem, hogy életveszélyes az épület, ennek ellenére ki sem jöttek, hogy szemrevételezzék a ház sérüléseit – magyarázza kétségbeesetten. Szalai Kriszta éppen most, keddi beszélgetésünk előtt járt a II. kerületi polgármesteri hivatalban, ahol felvették panaszát, de miután a színész képviselőjelölt volt az őszi választáson, át kellett tenniük az ügyet egy másik önkormányzathoz. 

– Már napok óta nem tudok aludni, mert attól félek, hogy a fejünkre esik a tető. A gyerekeket már ismerősökhöz költöztettük, legalább ők legyenek biztonságban. A legszomorúbb az egészben, hogy a jelek szerint nem tudok addig semmit tenni, amíg igazságügyi szakértő meg nem állapítja, valójában mitől is jelentek meg a repedések a falon. Addig pedig akár hónapok telhetnek el. Azt már nem is említem, hogy a repedéseken jön be a hideg, illetve ömlik ki a meleg, ezért a fűtést is feljebb kellett tekerni – vázolja a jelenlegi helyzetet.

– Építésügyi szakembereink már múlt csütörtökön a helyszínen jártak, s megállapították, az épület valóban életveszélyes, még aznap építésfelügyeleti eljárást kezdeményeztünk a kormányhivatal felé, és az építkezés azonnali leállítását, illetve hogy kötelezzék az építtetőt a támfal megépítésére – ezt már Őrsi Gergely, a második kerület polgármester mondja. – Építési felügyeleti jogkör nélkül ennél többet a jelenlegi helyzetben nem tudtunk tenni.

HIRDETÉS

A polgármester arról is beszélt, hogy Szalai Kriszta esete rávilágít arra, milyen problémákat okoz, hogy kétszintűvé vált az építéshatósági rendszer. Az engedélyezés maradt az önkormányzatoknál, a felügyeleti jogosítványok viszont a kormányhivatalokba kerültek, s ez óhatatlan késedelmet okoz, még a sürgős esetekben is, mint ez a mostani.

– Szalai Kriszta a mai napon birtokvédelmi eljárást kezdeményezett, amelyet építésügyi szakembereink megalapozottnak ítéltek – teszi hozzá Őrsi Gergely. –  Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy joga van a földtámaszhoz, azaz hogy kérje a támfal felépítését. Mi ez ügyben is megkerestük a kormányhivatalt, mert hatáskörünk csak eddig terjed, s kértük intézkedésüket, hogy ne várják ki a hivatalos ügyintézési határidőt, hanem az életveszély miatt azonnal lépjenek az ügyben.

Az általunk megkérdezett, az önkormányzat jogban jártas szakértő megerősítette a polgármester szavait, hogy az ilyen esetben az önkormányzat nem sokat tud tenni, mert az építésfelügyeleti jogosítványokat elvették tőle. Az illetékes kormányhivatal léphet, s ha jogosnak találja a panaszt, akár az építkezést is leállíthatja. 

Szerettük volna a szomszédot is megszólaltatni, de csak az építkezésen dolgozókat találtuk, akik nem tudtak érdemi információval szolgálni az ügyben. Kérdéseinket elküldtük az illetékes kormányhivatalnak, amint megérkezik válaszuk, azonnal közöljük.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,738lájkolóTetszik
3,785követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek