HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Kértük főpol...

„Kértük főpolgármester urat, hogy a kórházstopot, hídstopot oldja fel”

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Másodszor állt együtt a sajtó elé Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezúttal a Fővárosi Közfejlesztési Tanács (FKT) ülése után tartottak közös tájékoztatót. A jelek szerint kifejezetten konstruktív hangvételű tárgyalás zajlott délután, ahol több vitatott kérdésben, köztük az atlétikai stadion és fővárosi centrumkórház ügyében is egyértelműen közeledtek az álláspontok. A főpolgármester kifejezetten sikeresnek értékelte a találkozót, Gulyás Gergely szerint is képesek voltak a szakmai ügyeket mentesíteni a politikai vitáktól.

HIRDETÉS

A legfontosabb fejlemény az, hogy elhárultak akadályok a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése elől. Gulyás Gergely ugyanis leszögezte: december 31-ig a kormány kormányrendeletben is garantálja azokat a feltételeket, amelyekhez a főváros kötötte a vb-nek otthont adó stadion megépítését és a világesemény megrendezését. Karácsony szerint nem stadion, hanem atlétikai centrum fog épülni, amelyet minden budapesti használhat.

A fideszesek harmada nem akar atlétikai vb-t | Magyar Hang

A feltételek között egészségügyi fejlesztések is szerepeltek. Gulyás szerint a budapesti egészségügyi fejlesztések irányában egyetértés van, az Egészséges Budapest programban rendelkezésre áll a forrás, még több is, mint amennyit a főváros kér. Később Karácsony ezt azzal egészítette ki, hogy az 50 milliárd forint felhasználásáról közösen dönt a főváros és a kormány. Ezt az összeget elsődlegesen a kerületi járóbetegellátó intézmények felújítására, eszközállományának fejlesztésére fordítják.

– Kértük főpolgármester urat, hogy a kórházstopot, hídstopot oldja fel – vezette fel a miniszter a vitás kérdéseket, köztük a centrumkórház ügyét, amire Karácsony visszafogott mosollyal reagált. – A centrumkórház ügyében is előrejutottunk, de feloldásról még nem beszélhetünk – tette hozzá Gulyás Gergely, aki azt is mondta, megvizsgálják azokat a helyszíneket, amelyeket a főváros javasolt. Mint kiderült, Karácsonyék a Déli pályaudvar környékén a főváros tulajdonában álló ingatlanokat ajánlottak helyszínnek (Gulyás a délelőtti kormányinfóján a kelenföldi pályaudvar környékét is lehetséges helyszínként emlegette). Az FKT üléséről Gulyás mindenesetre azt mondta, hogy a főváros nem tudott arról nyilatkozni, hogy a kormány által tervezett formában támogatják-e a fejlesztést. Gulyás szerint keresik az egyetértéshez vezető utakat, ugyanakkor – tette hozzá – mérsékelten optimista, hogy máshol felépíthető-e az eredetileg az Egér út közelébe tervezett épületegyüttes. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a főváros örül a budai szuperkórház terveinek – a kormánypárti sajtó cikkezett arról, hogy Budapest új vezetése nemet mondott a beruházásra –, „nincs olyan szándéka a fővárosnak, hogy akadályozni akarná a fejlesztést”.

HIRDETÉS

A Galvani híd megépítésében szintén nincs egyezség. A fővárosnak a délebbi, albertfalvi híd megépítése mellett is vannak érvei. Gulyás szavai alapján azonban meggyőznék az ellenzéki többségű fővárosi közgyűlést a Galvani híd elsődlegességéről, szerinte ugyanis minden szakmai érv emellett szól, ráadásul ennek tervezése is kezdődött el. Karácsony szerint mindkét híd mellett szólnak érvek: abban nincs vita, hogy a déli városrészben mihamarabb új hídra van szükség, és a belváros forgalmának csökkentése érdekében is szükség van új dunai átkelőre, ezért halasztották a döntést a következő tanácsülésre. A főváros álláspontja viszont nincs kőbe vésve – villantotta fel a megegyezés lehetőségét Karácsony.

A Liget-projekt kapcsán viszont ennél jóval távolabbiak az álláspontok. A főpolgármester szerint miközben a fejlesztési célokkal egyetértenek, nem szeretnék, ha beépülne a Városliget. Jelezte, hogy nincs jogi eszköz a főváros kezében a beruházás leállítására. Ám a főváros a jogerős építési engedély ellenére is fenntartja álláspontját. Ezért a kormány képviselői azt ígérték Karácsonynak, hogy addig nem kezdődik el az Új Nemzeti Galéria, az Innovációk Háza és a Városligeti Színház építése, amíg a városvezetésnek ez az álláspontja.

A kormányközeli vállalkozóknak is fontos a Liget-projekt | Magyar Hang

Karácsony arról is beszélt, hogy a Lánchíd felújítása esetében felvetődött, hogy bár szerencsésebb volna egyszerre renoválni az alagúttal, utóbbi felújítását elhalaszthatják pénzhiány miatt. Így az erre szánt 10 milliárd forintot teljes egészében a Lánchíd felújítására fordítanák – ezt különben már el kellett volna kezdeni idén ősszel.

A Fővárosi Állatkert Biodomjához és a Lánchíd felújításához szükséges források viszont nem állnak teljesen rendelkezésre. A kormány álláspontja a Biodom esetében az, hogy remélik, a főváros megoldást talál a hiányzó 20 milliárd forint előteremtésére. Karácsony viszont nem látja, honnan tudnának pénzt elővarázsolni, várhatóan a jövő évi költségvetésben sem lesz erre forrás. Gulyás Gergely a Lánchíd esetében pedig arra emlékeztetett, hogy a kormány 6 milliárd forintot biztosít a felújításra, illetve a Széchenyi tér felújításának tervezési költségét is állja a kormány. Ezt különben a Tarlós István korábbi főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök közötti megállapodás rögzítette meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,450lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?