Gera Marina: Itt kevés lett volna, ha elkezdek sírni

Gera Marina: Itt kevés lett volna, ha elkezdek sírni

Gera Marina (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elismerés megkoronázta a munkámat, de a lényeg maga a munka. Nekem az a legfontosabb, hogy dolgozhassak, a díj pedig azt jelenti, hogy erre talán több lehetőségem lesz – mondta el a Magyar Hangnak Gera Marina, aki első magyar színésznőként kapott Nemzetközi Emmy-díjat az Örök tél főszerepéért. A legjobb televíziós produkcióban nyújtott alakításáért járó elismerést november végén vehette át, azóta, mint meséli, alaposan felbolydult az élete. Az Emmy-díj ugyanakkor semmit nem változtatott rajta: „ugyanolyan színész vagyok, mint előtte, de remélem, hogy a díj miatt jobban bíznak majd bennem itthon”.

Részletek a Magyar Hang december 12-i (2019/50.) számában megjelenő interjúból!

– Először jelöltek magyar színésznőt Nemzetközi Emmy-díjra, hogyan fogadták a fesztiválon?
– A zsűritagok egymás után jöttek oda hozzám a díjátadó előtt azzal, hogy nekem drukkolnak. Akkor még azt gondoltam, hogy vagy mindenkinek ezt mondják, vagy megsajnálták a szegény kis magyar színésznőt, és nem akarják, hogy a nagy sztárok között rosszul érezze magát, de később a fesztiváligazgató elárulta, hogy a legtöbben valóban rám szavaztak. És bár a voksolás titkos, a zsűri tagjai nyilván megbeszélték egymás közt a dolgot, mert végig úgy éreztem, hogy rám irányul a legnagyobb figyelem. Nem is annyira a média, mint inkább a szakma részéről, ami hihetetlenül jó érzés volt. És szokatlan is egyszerre. Mert van abban valami zavarba ejtő, amikor egy nagy fesztiválon elmegy mellettem valaki fürkésző tekintettel, majd utánam fordul, és elkezd ölelgetni, hogy mennyire tetszett neki az alakításom. Minden színésznek kívánom ezt az élményt.

Történelmi siker a Nemzetközi Emmy-díjátadón: Gera Marina lett a legjobb színésznő | Magyar Hang

Magyar győzelem is született a Nemzetközi Emmy-díj gálán hétfőn este: Gera Marinának ítélték a legjobb színésznő kategóriában a díjat. Gera Marinát a Szász Attila rendezte, Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért ismerték el. „Gratulálok Gera Marinának a kiváló díjnyertes alakításért és az alkotóknak, Köbli Norbert forgatókönyvírónak, Szász Attila rendezőnek, Nagy András operatőrnek, Lajos Tamás producernek és a stábnak!

– A film valós eseményeken alapszik: Havasi János Lánykák, az idő eljárt című könyvét dolgozza fel, amelyben a szerző az édesanyja történetét írta meg. Hogyan jelenítette meg Irén valóságban is megélt szenvedéseit?
– Fogalmam sincs, milyen, amikor az embert elhurcolják málenkij robotra, de azt tudom, hogy milyen érzés távol lenni azoktól, akiket szeretek. Arra koncentráltam, hogy a szívemben és az idegrendszeremben valóban legyen egy lányom, akárcsak Irénnek, akit nem láthatok, akitől elszakítottak, és aki miatt túl akarom élni a megpróbáltatásokat. Tudtam, hogy ha ez sikerül, meglesz a málenkij robot is. A film egyik kulcsjelenete, amikor Irén megtudja, hogy véget ért a háború, és azt hiszi, hogy hamarosan hazamehetnek, de kiderül, hogy még jó darabig maradniuk kell. Itt kevés lett volna, ha elkezdek sírni, olyasmire volt szükség, ami néhány pillanatban összefoglalja az egész borzalmat. Volt egy szörnyű élményem az életem során, amikor az agyam egyszerűen letagadta a nyilvánvaló igazságot, hiába volt ott, a szemem előtt. Darabjaimra hullottam, nem kaptam levegőt, elvesztettem a hallásomat, a tagadásban azonban mindvégig ott volt a bizonyosság, hogy tényleg az történik, amit látok, még ha nem is hiszem el. Ugyanezt a sokkot akartam előidézni a felvétel során is, de nem tudtam, sikerül-e. Kegyelmi pillanat volt, újra átéltem az egészet, és ami megdöbbentő, hogy ugyanúgy elkezdett zúgni a fülem, és bedagadt a torkom, mint a valóságban, a filmen látszik is, hogy kapkodom a levegőt, és remeg az ajkam.

(...)

Önmegsemmisítő mód - Nemes Jeles László-interjú | Magyar Hang

A koncentrációs táborok és a gulág története jóval korábbra nyúlik vissza, de vajon hogyan váltott át a civilizáció önmegsemmisítő üzemmódba? - erre keresi a választ új alkotásában az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László. A Napszállta című alkotás az augusztus végén induló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál.

Kapott-e már felkérést külföldről az Emmy-díj hatására? Miért nem láthattuk korábban filmeken? Hogyan ragadta meg az Örök tél Irénjének vallásosságát? Mi a véleménye az új kulturális törvényről, és hogyan látja a színházi szakma helyzetét?

A válaszokat keresse a Magyar Hang december 12-én megjelent 2019/50. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/50. számban? Itt megnézheti!