HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Internetmegvo...

Internetmegvonással kezelné a tanárok elleni erőszakot az Emmi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A büntethetőségi korhatár leszállítását és a szülőre kiszabott közigazgatási bírságot is elképzelhetőnek tart az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a tanárok – és általában a közfeladatot ellátó személyek – sérelmére kiskorú személyek által elkövetett bűncselekmények esetén.

Ám ennél szokatlanabb javaslatot is tartalmaz Maruzsa Zoltán levele, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének küldött: az államtitkár szerint a tanárok elleni támadások szankciójaként szóba jöhetne ezen kívül az információtechnológiai eszköz elkobzása, az elkövető információs jogainak korlátozása.

Ez akár a telefon- vagy internet-előfizetési szerződés kötelező felmondását és az új előfizetéstől való időszakos eltiltást is jelentheti az összes magyarországi szolgáltatónál. A javaslat utal arra, hogy az intézkedés „mögöttes felelősség jelleggel sújthatja a szülőket is”, vagyis nyilván előfordulhatna, hogy a szülőt tiltják el az internet-előfizetéstől. Az államtitkár úgy véli, ennek visszatartó ereje lehetne a fiatalokra.

Erre abban az esetben kerülhetne sor, ha a bűncselekményről – ahogy ez az államtitkár szerint gyakran előfordul – felvételeket készítenek, aztán feltöltik az internetre, ilyenkor ugyanis gyakorlatilag az internethozzáférés válna az államtitkár logikája alapján a bűncselekmény eszközévé, ami ezáltal „elkobozhatóvá válna”. Ez a javaslat alapján arra az előfizetésre vonatkozna, amely a bűncselekményben érintett, vagyis amelynek használatával a bűncselekményről készült felvételek az internetre kerültek. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A levélben megfogalmazott felvetések csak elvi lehetőségek, amelyeket a szakszervezet figyelmébe ajánl az államtitkár, már csak azért is, mert a szabályozás nem is az Emberi Erőforrások Minisztériuma hatáskörébe tartozna, erre utal is levelében Maruzsa Zoltán.

A pedagógusok elleni erőszakos cselekmények esetén Maruzsa Zoltán javaslata szerint már 12 éves kortól büntethetőek lennének a kiskorúak, ha a szakértők azt állapítják meg, hogy rendelkeznek a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel. Ez néhány súlyos bűncselekmény – például az emberölés vagy a testi sértés – esetén már most is így van, a javaslat szerint a pedagógusok elleni cselekményeknél akkor is így lehetne, ha azok nem okoznak sérülést.

HIRDETÉS

Késelési a győri iskolában – A támadó a tanári székben várta a rendőröket | Magyar Hang

Zárkózott és lobbanékony természetű volt az a 17 éves diák, aki csütörtökön egy órán megkéselte a tanárát a győri Jedlik Ányos középiskolában – ezt mondták a fiú osztálytársai az M1-nek. Állítása szerint azért szúrta le a nőt, mert nem szerette, ahogyan tanított.


A szakszervezet szerint amellett, hogy George Orwell-i felvetés az államtitkár internettől való eltiltással kapcsolatos ötlete, nem is ad választ az iskolai agresszió komplex problémájára: „Az mindenki számára egyértelmű, hogy az iskolai agresszió problémája nem egyszerű oktatáspolitikai kérdés, a megoldást szélesebb körben kell keresni. Egy közoktatásért felelős szakpolitikustól azonban többet várnánk annál, hogy kizárólag a Büntető törvénykönyv kontextusában képes tárgyalni az adott kérdést” – írta a szakszervezet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már a győri pedagógust ért, országszerte nagy visszhangot kiváltó támadás előtt felvette a kapcsolatot a kormányzattal annak kapcsán, hogy milyen lépéseket kívánnak tenni a helyzet megoldása és a pedagógusok védelme érdekében, válasz azonban csak a győri eset után érkezett.

A szakszervezet arról számolt be: két válaszlevelet is kaptak, az egyiket Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől, a másikat Maruzsa Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárától. A szakszervezet mindkét választ közzétette.

Palkovics László válasza a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint konstruktívnak mondható, bár az a véleményük, túl sok konkrétumot nem tartalmaz. Javasolja az iskolai házirendek felülvizsgálatát, az iskolapszichológusi tevékenység megerősítését, az iskolai konfliktusok szélesebb hátterének megvizsgálását, elemzését és közös kezelését, például a pedagógusok felkészítését a hasonló konfliktushelyzetekre.

A két minisztérium válaszát azonban ellentmondónak találta a szakszervezet. Úgy vélik, a totális káoszra világít rá, és az oktatás szempontjából semmi jót nem ígér, hogy két minisztérium ennyire ellentétesen látja ugyanazt a kérdést. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, a lap állandó szerzője. Nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. Jogász. A Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,993lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Angela Merkel (Fotó: berlinerfotograf / pixabay.com)

Uniós mentőcsomag: Merkel kompromisszumos ajánlatot visz Brüsszelbe

Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az EU pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján – mondta a kancellár.