Óbudai tűz: a leégett ház tulajdonosa szerint a szomszéd telek lakói okozták a bajt

Óbudai tűz: a leégett ház tulajdonosa szerint a szomszéd telek lakói okozták a bajt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy több szerkesztőséghez – köztük az Indexhez –, úgy lapunkhoz is eljutott az a Facebook-bejegyzés, miszerint a vasárnapi óbudai tűzvészt valójában nem a leszakadó felsővezeték okozta. Hétfőn reggel az elsődleges vizsgálatokról kiadott közlemény alapján mi is arról számoltunk be, ez járult hozzá a tűz elterjedéséhez, aminek nyomán egy embert súlyosan megcsapott az áram, és több ingatlan is lakhatatlanná vált.

Az említett Facebook-posztban arról ír a tűzben megsemmisült ház tulajdonosa, hogy másfél évvel ezelőtt olyan illegális áramvételezők költöztek a szomszédba, akik azt közvetlenül a felsővezetékről szerezték be. Állítólag a fűtési szezon kezdetén a lefolyócsőből csináltak kéményt a ház oldalára, amit a szomszéd ingatlan lakói – a tulajdonos lánya és családja – veszélyesnek találtak, de hiába értesítették a hatóságokat, nem sikerült a problémát megoldani. Sőt, még őket kezdték fenyegetni a szomszédok, majd a kerítéshez barakkokat emeltek.

Security Check Required

null

„Tegnap este a lányom fürdette a másfél éves kisbabát, amikor a párja kiment telefonálni az udvarra, és látta, hogy ég a ház oldala, berohant a lakásba, kikapták a gyereket a fürdőkádból és körülbelül egy percen múlt, hogy a gázrobbanásban nem maradtak ott. A mínusz fokban a kisgyerek meztelenül, a lányom egy szál pólóban és mezítláb volt az utcán, annyi idejük volt még hogy a kennelből a kutyát kiengedték” – áll a bejegyzésben. A nő az Index megkeresésére azt is elmondta, hogy a héten akarta bevinni az Óbudai Önkormányzathoz a szomszédos telekről készült fotókat. „Az utolsó lökést valószínűleg az adta meg, hogy a lefolyócsőből tákolt kéményt purhabbal rögzítették. Ez kaphatott lángra, és ahogy a tűz terjedni kezdett, a házban lévő gázpalackok felrobbantak” – mondta a lapnak a nő. A hírportálnak az Óbudai Önkormányzat munkatársa azt mondta, a közterület-felügyelőktől hallották: a környéken élők többször kértek segítséget problémásabb lakók miatt.

Kerestük mi is az önkormányzatot, ahonnan megtudtuk: mendemondák keringenek a szomszéd lakók illegális áramvételezéséről, de ezt nem tudják megerősíteni. Gyanakodnak a dologra, de korábban nem kaptak bejelentést ilyesmiről, bár időközben volt egy önkormányzati választás is, ahol leváltották a korábban fideszes vezetést, az átadás-átvétel folyamata pedig minden hasonló ügyre nem térhetett ki. A szociális osztály munkatársai kedden fogják meglátogatni a károsultakat, és tájékoztatják őket a jogi lehetőségekről, miután hivatalosan nekik kell ezért folyamodniuk. Mindegyiküket elhelyezték egy hónapra szükséglakásokban, az önkormányzati munkatárs pedig kedden méri fel, mire lehet szükségük. Továbbá a családsegítő szolgálat közreműködésével támogató kampány indítását is tervezik.

A leszakadt vezeték okozta az óbudai tüzet | Magyar Hang

Kerestük az ELMŰ-t is, miután a Facebook-posztban foglaltak szerint az áramszolgáltatónál is tettek bejelentést, a szakemberek pedig még villanyóra-szekrényt sem találtak, ám az ügynek nem lett következménye. „A büntetésük elmaradt, és ezután deszkából és OSB-lapból épített barakkokat csináltak közvetlen a kerítés mellé, és még több családot beköltöztettek, és innen vitték őket feketén dolgozni” – így a bejegyzés. Az ELMŰ lapunknak azt a választ adta: a tűzeset okának kivizsgálásával a katasztrófavédelem foglalkozik, és tudomásuk szerint a vizsgálat még nem zárult le. „Az esetleges szabálytalan vételezés tényét és helyét (ha volt ilyen) szintén a vizsgálat tárja föl, ezzel kapcsolatos megkeresést nem kaptunk. A szolgáltatást a lehető legrövidebb idő alatt helyreállítottuk, a javítási munkálatok akkor kezdődhetnek, ha a helyszín ismét megközelíthetővé válik” – közölte lapunkkal a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. kommunikációs igazgatója, Boross Norbert.

Kerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is azzal kapcsolatban, kaptak-e bejelentést illegális áramvételezésről, továbbá milyen körülmények között történt a baleset. Megkérdeztük azt is, hallottak-e a purhabbal rögzített, lefolyócsőből tákolt kéményről. A BRFK szóvivőjétől megtudtuk: áramlopásról bejelentés, feljelentés nem érkezett, ilyen ügyben jelenleg nyomozás nincs folyamatban. Ez viszont csak a jelenlegi állapotra vonatkozik, ha a helyszíni vizsgálat mást derít ki erről, még történhet változás. A rendőrség közleményt is adott ki arról, mit tudnak a Dinamó utcai tűz kialakulásának körülményeiről. A BRFK arról adott tájékoztatást: „A tűzvizsgáló elsődleges véleménye alapján felmerült a szabálytalan kályhabekötés, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság közveszélyokozás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.”