HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Lezárt akták:...

Lezárt akták: 16 feleség és 11 férj lett gyilkosság áldozata

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Összesen 36 olyan gyilkossági nyomozást zárt le a rendőrség tavaly, ahol az elkövető és az áldozat házasságban élt, vagy korábban valamikor párkapcsolat volt közöttük – derült ki az ORFK lapunknak küldött válaszából. Az áldozat 13 esetben férfi volt, 27-ben pedig nő. 

HIRDETÉS

Részletesebben nézve az adatokat: a tavaly lezárult esetekben 11-szer a férj vagy férfi élettárs és 16-szor a feleség vagy női élettárs volt az áldozat. Egy olyan lezárt ügy volt, amelynek sértettje az elvált feleség volt. Emellett párkapcsolatokban – vagyis nem házastársi vagy élettársi viszonyban – is kétszer történt ilyen tragédia, egyszer a férfi, egyszer a nő volt a szenvedő fél. Öt olyan lezárt gyilkossági ügy is volt, amelyek egykori párok (exek) követtek el egymás sérelmére, egy férfi és négy nő halt meg. 

Ombudsmani vizsgálat a győri gyerekgyilkosság után | Magyar Hang

Az ORFK egy olyan halálos kimenetelű bűncselekményt tart nyilván, ahol a női áldozat párkapcsolati viszonyban nem, csak szexuális kapcsolatban állt gyilkosával.

Vagyis ezeket az adatokat egy évre elosztva az derül ki, hogy minden második héten regisztráltak egy olyan esetet, amikor a férfi ölte meg jelenlegi vagy egykori partnerét, és nagyjából minden hónapra jutott egy olyan eset, amikor férfi volt az áldozat. Ez egyébként magasabb szám, mint a tavalyi, amit a Népszava közölt: a lap szerint 2018-ban 23 olyan emberölést regisztrált a rendőrség, ahol a tettes az áldozat barátja, élettársa vagy házastársa volt.

HIRDETÉS

A rendőrség válaszában felhívta a figyelmet, hogy a statisztika nem a tavalyi évben történt eseteket, hanem a tavalyi évben lezárult eljárásokat tartalmazza az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika alapján. A magyar hatóságok adatai szerint egyébként Magyarországon az elmúlt években száz körüli volt a szándékos emberölések száma egy évben.

Egész életünkben kísértenek a gyermekkori traumák | Magyar Hang

A családon belüli halált okozó cselekmények mindig is a közérdeklődés központjában vannak. Tavaly is többször kellett beszámolnia a médiának nem csak élettársukat, feleségüket meggyilkoló elkövetőkről, hanem családirtásokról is. A Zöldlomb utcai tragédia különösen nagy visszhangot keltett: egy férfi gyilkolta meg élettársát és négyéves gyereküket otthonukban, a budapesti Rózsadombon tavaly augusztusban. 

Nem sokkal ezután szeptemberben Tatán, októberben Pécsett, novemberben pedig Tárnokon ölte meg a feleségét egy férfi. Szintén szeptemberben ölték meg a 18 éves K. Nikolettát Óbudán – a piliscsévi fiatal nővel a gyanú szerint barátja végezhetett. Heves megyében, Andornaktályán is ősz elején történt családirtás, az apa megölte gyermekét és volt feleségét. 

Tavaly a legnagyobb sajtóvisszhangot a családon belüli erőszak témájában a győri gyerekgyilkosság váltotta ki. Ez az eset azonban nem jelenik ebben a rendőrségi adatsorban, az áldozatok ugyanis gyerekek voltak, nem pedig az elkövetővel párkapcsolatban élő személy.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, a lap állandó szerzője. Nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. A Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója. Minden érdekli.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,203lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!