Helsinki: Tavaly december óta alig engedtek be valakit a tranzitzónába

Helsinki: Tavaly december óta alig engedtek be valakit a tranzitzónába

A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án (Fotó: MTI / Molnár Edvárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon mára lényegében lehetetlenné vált, hogy az országtól védelmet remélő menekülők benyújthassák kérelmüket, és azt a hatóság érdemben meg is vizsgálja – közölte a Magyar Helsinki Bizottság azután, hogy csütörtökön több száz migráns jelent meg a déli határnál. A jogvédők szerint ezek a szír, iraki és afgán emberek végső elkeseredésükben folyamodtak a tiltakozás azon formájához, hogy ülősztrájkoljanak.

A Magyar Helsinki Bizottság arra hivatkozott, hogy szemben az összes többi európai ország gyakorlatával, Magyarországon évek óta csak két határmenti tranzitzónában lehet menedékkérelmet benyújtani. 2018 januárjában a kormány önkényesen lecsökkentette napi egy-egy főre a tranzitzónában beadható menedékkérelmek számát, 2019-ben pedig ez a szám tovább csökkent, napi átlagosan 0,6-0,6 kérelemre. Az egész évben összesen 394 menekülő számára engedélyezték csak, hogy egyáltalán benyújtsa a kérelmét (a legtöbben közülük nők és gyermekek).

Elszállították a migránsokat a déli határról | Magyar Hang

A szervezet szerint 2019 decembere óta ugyanakkor a tompai tranzitzónába senkit sem engedtek be. Ennek a gyakorlatnak szerintük teljesen logikus, előre kiszámítható következménye az, ami csütörtök délután a tompai határátkelőhelynél kialakult.

Lapunk is beszámolt arról, hogy csütörtök délután a déli határnál több száz migráns jelent meg, végig békések voltak. Állítólag olyan hírek terjedtek közöttük, hogy nyitva a határ és el tudnak jutni Nyugat-Európa felé. Sötétedés után előkerültek a takarók és a hálózsákok, úgy tervezték, hogy az éjszakát is ott töltik. Az éjjeli órákban ugyanakkor buszokkal visszaszállították őket a szerb befogadóállomásokra.