HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Adófizetők fi...

Adófizetők fizetik az Edda amerikai turnéját is

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A magyar adófizetők pénzéből nem kevesebb mint 24 millió forintot fordítanak arra – egy kanadai alapítványon keresztül –, hogy az Edda három koncertet is adjon az Egyesült Államokban. Az „összetartozás éve” jegyében a magyarságtudat erősítése a cél.

– A Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése. Kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása – ezzel a nyakatekert szöveggel mutatkozik be saját honlapján a határon túli magyarok támogatására létrehozott kormányzati szervezet.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy, a honlap leghátsó bugyraiba ledugott táblázatból (kilencven-egynéhány fokkal elforgatva, hogy nehezebb legyen elolvasni) kiderül az is: az Edda amerikai turnéja is annyira segíti a külhoni magyarság szülőföldön maradását, hogy 24 millió adóforintot szánnak erre. 

Pontosabban fogalmazva az Eddát már mi nyomoztuk ki: a 2/2020 számú bizottsági határozat nyolcadik sorában az Extra Hungariam Alapítvány nevét találjuk, amely 24 millió forintos „nemzetpolitikai célú támogatást” kap arra, hogy „Egy ez a tábor” címmel koncertturnét szervezzenek.

HIRDETÉS

Az már a kanadai alapítvány honlapjáról derül ki, hogy a pénzből „az év buliját szervezik” az „összetartozás év” jegyében, Egy Ez a Tábor! mottóval a magyarországi Edda együttes számára. Pataky Attila és bandája március 28-án a floridai Daytona Beachen, április negyedikén Los Angelesben, másnap pedig San Franciscóban fog fellépni. A honlapon egyébként arról is olvashatunk eléggé széteső karakterekkel, hogy „a 2014 óta működő Extra Hungariam Foundation önkéntesek által szervezett alapítvány, melynek célja a magyar kulturális rendezvények pénzügyi támogatása.”

Újabb százmilliók a határon túli propaganda sajtóra | Magyar Hang

Azt már nem tették hozza, hogy a magyar adófizetők pénzéből támogatják a kulturális rendezvényeket, amelyek most éppen egy Edda-koncert formájában erősítik a magyarságtudatot. A koncertekre egyébként 35-45 amerikai dollárért árulják a jegyeket (11-14 ezer forint). 

Csütörtökön azt is megírtuk: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere saját támogatási keretéből nyolcmillió forint közpénzt ítélt meg a P. Management Szolgáltató Kft.-nek az Edda márciusi, Papp László Arénában tartandó koncertjének megvalósítására.

HIRDETÉS

Egy tavalyi Bors cikkből az is kiderül: tavaly márciusban már volt Amerikában az Edda. Akkor a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének a meghívására léptek fel Clevelandben, Torontóban, Vancouverben és Calgaryban. Érdekes, hogy a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének és az Extra Hungariam Alapítványnak ugyanaz a vezetője, Vaski Gábor, aki a videó elején felkonferálja az együttest a torontói koncerten. Úgy tudjuk, arra a koncertsorozatra is hasonló összegű támogatást kaptak a BGA-tól, hogy aztán a végén átadjanak kétmillió forintot a kárpátaljai magyarok megsegítésére. Most is ezt ígérik, a plakáton ugyanis az áll, az amerikai turné bevételének egy részét a kárpátaljai magyarság támogatására fordítják.

Ingyensör, kolbász, Edda | Magyar Hang

Találtunk egy Facebook-videót is Torontóból Pataky Attilával – az énekes, akiben talán nem csak a reggeli tea volt a interjú idején, karmatengerről, fényről, szeretetről és Orbán Viktor nagyszerűségéről is beszélt, és most már azt is tudjuk, hogy ez a nap nagyjából nyolcmillió forintjába került a magyar adófizetőknek.

Itt álljunk meg egy pillanatra: Kanada a világ második legélhetőbb országa, ahol a minimális órabér 15 kanadai dollár (közel 3500 forint), és egy építkezéseken dolgozó munkás éves átlagfizetése 52 181 dollár, vagyis havi egymillió forint. Jó kérdés, a kanadai magyar ki tudta volna-e fizetni egy Edda-koncert valós jegyárát? Ehelyett kitalálták ezt a rendkívül nyakatekert megoldást: a bajban lévő magyarok támogatására létrehozott alapból adunk 24 millió adófizetői forintot a gazdag kanadai magyaroknak, hogy Edda-koncertet lássanak, és ennek köszönhetően jut a kárpátaljai magyaroknak is kétmillió forintnyi adomány. Nem volna egyszerűbb a 24 milliót egyből odaadni a tényleg bajban lévő Kárpátaljának?

Egyébként lesz más is az amerikai földrészen: ugyanazon BGA bizottsági döntés értelmében a Kanadai Magyar Kulturális Tanács 48 millió forintot kapott egy táncprodukció létrehozására a nemzeti összetartozás éve alkalmából. 

Hogy a 48 millió forintból mi készülhet, arra egy január végén megjelent interjúban találunk választ. A Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöknője, Szenthe Anna ebben arról beszél: „egy olyan produkcióra készülünk, ami az első magyar templom létrehozásától kezdve, Trianonon és a magyar történelem nagy sorsfordulóin át egészen a máig mutatja be a kanadai magyarok történetét néptáncban. A különleges előadáson minden kanadai néptánc csoport két vezető táncosa, és mellettük a jövőt szimbolizálva gyerekek lépnek fel. A háttér pedig vetített lesz, mert a mobil színpaddal, reprezentálva a kanadai magyar közösség összetartozását, négy kanadai nagyváros mellett Magyarországra is szeretnénk eljutni, miközben a Niagara Fallsnál, Kanada legnagyobb magyar házánál, az Árpád Háznál egy összetartozás bált is szervezünk.” Az interjúban egyébként több tévedés is van: a legnagyobb kanadai magyar ház nem a Niagaránál, hanem Torontóban van, és a Niagara Falls-i központot nem Árpád Háznak, hanem Árpád Parknak hívják. Egy piaci alapon működő, bárki számára bérelhető rendezvényhelyszín.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,945lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A mama nem adja fel

A büdi cigánytelepen élő Margó nagyi és népes családja számára az elmúlt hónapokban a vírus volt a legkisebb gond. Riport.