Felborult a Balaton, a viharos széltől kibillent a tó vize – Videó

Felborult a Balaton, a viharos széltől kibillent a tó vize – Videó

Kiöntött a tó Balatonalmádinál (Forrás OMSZ Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Balaton vízállás-különbsége Balatonfűzfő és Keszthely között elérte a 81 cm-t – írta Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az Időkép mindeközben arról számolt be, hogy a viharos délnyugati szél alaposan megbillentette a Balaton vizét: a vízügy adatai szerint tegnap késő délelőtt és ma kora délután között Keszthelynél 51 cm-rel csökkent, Balatonfűzfőnél 42 cm-rel emelkedett a vízszint.

A különös jelenség oka, hogy a délnyugat-északkeleti fekvésű Balaton sekély medre ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati, vagy északkeleti irányú szél „áttolja” a víztömeget a tó egyik végéből a másikba – adott magyarázatot az OMSZ.

Az eset nem egyedi, az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgásra 1962. május 14-én került sor, amikor 9 óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett.

Címkék: Balaton, vihar, Ciara