Bíróság elé áll Gyárfás, három napon át fog beszélni

Bíróság elé áll Gyárfás, három napon át fog beszélni

Gyárfás Tamás (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felbujtással vádolt Gyárfás Tamás meghallgatásával elkezdődik kedden az 1998-as Fenyő-gyilkosság büntetőpere. Pontosan 22 évvel a merénylet után. A vád több mint félszáz tanút vonultat fel, a médiavállalkozó három napon át beszélne ártatlansága védelmében.

A Fővárosi Főügyészség 2019 júliusában emelt vádat Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt. A vádhatóság közleménye szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János – mint a harminc évvel ezelőtti időszak két meghatározó jelentőségű médiavállalkozója – között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás Tamás ezért 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet. Meg is bízta az éjszakai élet egyik ismert emberét a gyilkossággal, aki átvett 6 milliós előleget, ám a gyilkosságot nem hajtotta végre. Ezt követően került képbe Portik Tamás, aki elfogadta a megbízást és – az emiatt időközben már jogerősen elítélt – Jozef Rohacot vette rá a gyilkosságra.

Rohac 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerület, Margit utcán a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó sértetthez lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

Gyárfást 2018. április 17-én gyanúsította meg a rendőrség azon hangfelvételek alapján, melyeket Portik Tamás készített a vele folytatott beszélgetésekről 2002–2004 között. Gyárfás abszurd felvetésnek nevezte a meggyanúsítását, az előkészítő ülésen azt mondta: nincs mit beismernie, mert nem követte el a bűncselekményt. „Semmi közöm az egészhez. Úgy látom magam, hogy áldozata vagyok ennek a szörnyűségnek. Soha, még a gondolata sem merült fel bennem, hogy nem Fenyő Jánost, hanem bárki ellen erőszakosan lépjek fel, vagy bárkit erre késztessek” – mondta.

Beismerő vallomás esetén az ügyész 12 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást javasolt Gyárfásnak.

A Fővárosi Törvényszék bírája egyesítette a Fenyő-gyilkosság két, külön indult büntetőügyét. Így kedden Portik Tamás és Gyárfás Tamás is ott ül majd a vádlottak padján. Korábban azért indult külön eljárás, mert az ügyben Portikot egyszer már felmentették, így őt most megvádolni nem tudta az ügyészség, hanem perújítást kért.