HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Perben próbál...

Perben próbálják kideríteni, kinek és mennyit fizetnek ki a parlamenti frakciók szakértői díjként

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Perben igyekszik megtudni a Transparency International, pontosan kiknek és mekkora összeget fizettek ki a parlamenti pártok frakciói. Az Országgyűlés Hivatala ugyanis a magánszemélyekkel kötött – általában szakértői szerződések esetében – nem adja ki az érintett nevét az európai adatvédelmi szabályokra (GDPR) hivatkozva. Legutóbb a Jobbikról derült ki, hogy összesen 182 milliós összértékben vannak ilyen kifizetései (ezen felül 145 millió ment az Iránytű Intézetnek), ám nem tudni, hogy kik kapták a frakciótól a közpénzt.

HIRDETÉS

– Pert indítottunk annak érdekében, hogy fény derüljön arra, vajon kinek és mennyit fizetettek ki a parlamenti frakciók – nyilatkozta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. A perben azt szeretnék bizonyítani, hogy miután a parlamenti frakció fizetett alkalmazottairól, szakértőiről van szó, s őket közpénzből fizetik ki, így nem lehetne semmilyen gátja a nyilvánosságnak. Annak egyébként Ligeti Miklós szerint nincs akadálya, hogy maguk az érintettek hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan mekkora összeget kaptak a frakciótól, s annak fejében milyen munkát végeztek el. A jogvédő szervezet vezetőjének tájékoztatása szerint éppen szerdán lett volna egy tárgyalás az ügyben, de a bíró megbetegedése miatt azt elhalasztották.

A Transparency International már korábban indította a pert az Országgyűlési Hivatalával szemben, de a napokban különös aktualitása lett. A Hvg.hu kérte ki a frakciók szerződéseit, és ebből kiderült, hogy a Jobbik például összesen több mint 180 millió forint értékben kötött 246 szerződést magánszemélyekkel, ám nem lehet tudni, hogy pontosan kikkel. A Fidesz esetében is voltak ilyen dokumentumok, a kormánypárt ugyanakkor közölte a portállal az adatokat.

Elemzőintézetre és tanácsadásra költött a Jobbik-frakció | Magyar Hang

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy azért is érdekes lenne a kifizetések részleteit megtudni, mert az országgyűlési törvény családtagok alkalmazása tilalmára vonatkozó passzusai könnyen kijátszhatók. A szabály szerint a képviselő ugyan nem alkalmazhatja szakértőként saját családtagjait, azt azonban nem tiltja, hogy valamely más képviselőtársának rokonával ugyanezt megtegye.

HIRDETÉS

Lapunk megkereste a Jobbik sajtóosztályát is, hogy megtudjuk: keresik-e a lehetőségét, hogy a magánszemélyekkel kötött szerződéseik alanyait – a transzparencia jegyében – nyilvánosságra hozzák. Ám úgy tűnik, ilyen szándék nincs. – Kiemelést érdemel, hogy egy magánszemélynek egy politikai párttal fennálló szerződéses viszonya az egyébként is szigorú adatvédelmi szabályokhoz képest is kiemelt magasabb szintű védelmet kell hogy élvezzen, ugyanis ebben az esetben – tekintettel a kapcsolat bizalmi jellegére – az érintett politikai hovatartozására, személyes értékrendjére is következtetni lehet – közölte a jobboldali párt sajtóosztálya.

Azt is hozzátették, hogy hosszú évek óta pártjuk az egyetlen, amelynek tagjai a családtagok vagyonnyilatkozatait is nyilvánosságra hozza. Valójában azonban az LMP is így tesz.

A Jobbik, mint párt egyébként köztudottan nehéz helyzetben van, az Állami Számvevőszék által kiszabott összesen csaknem egymilliárdos büntetést még mindig nyögik. A frakciónak hivatalosan járó pénzből tudnak gazdálkodni, illetve országgyűlési képviselői is nyilatkozták már, hogy ők maguk a saját fizetésükből is hozzájárulnak a párt működéséhez.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,823lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Breaking: legalább 22 török katona meghalt egy szíriai bombázásban

A helyzetet súlyosbítja, hogy az Idlib városáért folytatott küzdelemben Oroszország is részt vesz, mégpedig a törökök ellenében, a szíriai kormányerők mellett.

Ferenc pápa gyengélkedik