HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Lázár János a...

Lázár János a Fideszt kritizálta egy rádióműsorban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Például a jogerős bírói ítélet végrehajtásánál húzódhat a jogállamiság határa – felelte Lázár János fideszes országgyűlési képviselő a Spirit FM rádió Keljfel Jancsi! című műsorában a kártérítési perek felfüggesztésére utalva. Arról beszélt, hogy a kormány számára azonban jogos dilemma, hogy mi a fontosabb: a jogerős ítélet vagy a társadalmi igazságosság. A 2018 óta a politika frontvonalától hátrahúzódva élő Lázár szerint kötelessége, hogy kritikát fogalmazzon meg pártjával, a Fidesszel szemben. Úgy véli, hogy a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek a problémákkal, ahelyett, hogy egy 2022-es vereségen zokognának – derül ki az Atv.hu szemléjéből.

A nemzeti konzultációról azt mondta, hogy ez minden évben van, mert a Fidesz a konzultációkra építve vezeti az országot, és nem hagyja ki a választókat a döntésekből. Arra a kérdésre, miszerint mi a különbség számára a népszavazás és nemzeti konzultáció között, azt felelte: helyesnek tartja azt a demokráciaértelmezést, amely a választópolgárokat megkérdezi és bevonja a hatalomgyakorlásba. Nem gondolja azt sem, hogy ezek manipulatívak lennének, hiszen részben a kormányzati szándékok megerősítését vagy gyengítését szolgálhatja, ráadásul minden esetben szenzitív kérdésekről van szó, mint bevándorlás vagy családvédelem.

Mint azt már korábban bejelentették, a konzultációk témája lesz a kártérítések ügye. A szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romák részére megítélt kártérítést nem fizette ki a kormány, ehelyett képzést és oktatásban kárpótolná őket. Miként a börtönkörülmények miatt pernyertes elítéltek részére megítélt kártérítések kifizetését is felfüggesztették. Lázár szerint ugyanakkor egy jogerős bírósági ítélet végrehajtása vagy nem végrehajtása komoly következményekkel járó dolog. Szerinte ugyanis mindenkinek üzen az, hogy egy kormány végrehajtja-e a bírósági ítéletet vagy sem. Óriási dilemma ugyanis, hogy melyik a fontosabb érdek, a bírósági ítélet betartása vagy a társadalmi igazságosság elve. Erre vonatkozott a kérdés, hogy hol húzódik a jogállam határa, amire azt felelte: például a jogerős bírósági ítélet végrehajtásánál.

Beszélt a tavalyi önkormányzati választás tanulságairól is. Szerinte az eredmény finoman fogalmazva is „megfontolást igényelne”, és szerinte a fideszes szavazók üzentek elsősorban, hogy változzanak, máskülönben elveszítik az ő szavazataikat. Mint mondta, elég monolitikus a Fidesz belső vitakultúrája, ő azonban ragaszkodik a véleménye elmondásához. Szerinte azzal tesz jót, ha felhívja a figyelmet a kockázatokra, és a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek ezekkel, minthogy 2022-ben a választási vereségen zokogjanak.

HIRDETÉS

Szóba került a miniszterelnök vasárnapi évértékelője is, amelyen Lázár nem vett részt. Ehelyett a Mol-Pick-Szeged férfi kézilabdacsapatának Bajnokok Ligája-mérkőzésén szurkolt. Erre azt mondta, hogy ebben nincs semmi rendkívüli, csak aznap reggel döntötte el, hogy inkább a meccsre megy, ahol Csányi Sándor OTP-vezérrel fényképezték le.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek